Hrvatski radio

Radio Zadar

Bodulsko putovanje

25.01.2014.

06:00

Autor: RZD

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Program Noći muzeja Narodni muzej Zadar počinje ove godine BODULSKIM PUTOVANJEM : kružno putovanje brodom „Anamarija“ na relaciji Zadar – Mali Iž – Veli Iž – Mala Rava – Vela Rava – Veli Iž – Zadar. Polazak je danas u 15 sati, a povratak u Zadar u 19 sati. Cijena povratne karte je 40,00 kn. Nabava karata u agenciji G&V – line d.o.o.

Ovo je 7. godina za redom u kojoj Narodni muzej Zadar sudjeluje na kulturnoj manifestaciji Noć muzeja, a 4. godinu za redom započinje obilježavanje Nodi muzeja podsjedajudi javnost na svoje područne zbirke na Velom i Malom Ižu. Manifestaciju organizira Muzejsko – pedagoška služba u suradnji s Etnološkim odjelom i Odjelom Muzej grada Zadra (ideja: Branislav Jelinid, Jasenka-Lulid-Štorid, Vladimir Alavanja), a neposredno je vezana uz naše područne zbirke: Enografsku zbirku u Velom Ižu i Kulturno – povijesnu zbirku u Malom Ižu.


Ugodno druženje djelatnika i suradnika Narodnog muzeja Zadar s posadom broda, otočanima koji
putuju na ovoj relaciji i ostalim gostima i putnicima. Ova manifestacija se održava ved drugu godinu i uvod je u zanimljiva događanja i manifestacije koje će Narodni muzej Zadar organizirati za manifestaciju Nod muzeja 2014. Uz kuhano vino i fritule, na ovom putovanju de se upriličiti i prigodni program s etno obilježjima karakterističnim za otoke
zadarskog arhipelaga: izvorne domade pjesme, narodni vezovi, poput zalistavca, izrada rukotvorina, zaigrati mura, briškula i trešeta. Na TV ekranu de se prikazivati filmovi o iškoj keramici koja je kandidat za UNESCO – vu listu svjetske nematerijalne baštine. Postaviti de se i izložba kopija litografija „Panorama obale i otoka Dalmacije na putovanjima austrijskog parobroda Lloyd“, autora Giuseppe Riegera, Trst 1857. U prezentaciji izrade narodnog veza i rukotvorina sudjelovati de naše vanjske suradnice Đurđica Botaco, Nada Šarlija i Karmen Turčinov. U programu de sudjelovati i učenici O.Š. Zadarski otoci s recitalima na čakavskom dijalektu koje su osmislile nastavnice Markica Perid i Vesna Dunatov.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.