Hrvatski radio

Radio Zadar

Fantasmi u sv. Donatu

15.07.2014.

10:08

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

54. Glazbene večeri u sv. Donatu nastavljaju se u svečanom tonu. U crkvi sv. Donata, večeras muzicirat će internacionalni sastav glazbenika sa sjedištem na Sveučilištu Sjevernog Teksasa u SAD-u, barokni orkestar i solisti Fantasmi.

Radi se o studentima viših godina studija rane glazbe koje vodi jedan od najistaknutijih europskih stručnjaka za barok, Nizozemac Paul Leenhoust.

Leenhoust je inače i vrsni flautist te aktivan glazbenik kojega je stručnost na području rane glazbe odvela sve do dalekog Teksasa gdje gradi izvrsnu klasu i odgaja usko specijalizirane stručnjake.  Posebnost ansambla Fantasmi je i to što su praizveli brojna djela koja se mogu pronaći samo u manuskriptima u knjižnicama u Uppsali, Dresdenu, Bruxellesu i Kroměřížu, kao i uska specijaliziranost za glazbu Njemačke, Austrije i Češke 17. i 18. stoljeća.

Na njihovom programu u Zadru naći će se tako manje poznata ili nepoznata djela skladatelja kao što su G. Muffat, F. A. Hugl, L. Senfl, H. I. F. von Biber, J. F. Fasch, B. A. Aufschnaiter i drugi.

Koncert počinje u 21 sat.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.