Hrvatski radio

Radio Zadar

Hommage à Bruno Bjelinski

10.12.2014.

09:05

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hommage à Bruno Bjelinski večeras odaje počast jednom od najvećih hrvatskih skladatelja 20. stoljeća i obilježava 105 godina od njegova rođenja.

Posljednji pretplatnički koncert HNK Zadar ove kalendarske godine bit će posvećen jednom od naših najvećih i najplodnijih skladatelja 20. stoljeća, Brunu Bjelinskom. Koncert se održava u Svečanoj dvorani Sveučilišta s početkom u 20 sati. 

Pet vrsnih afirmiranih sopranistica Kristina Kolar, Lidija Horvat Dunjko, Barbara Othman i Ingrid Haller, bariton Robert Kolar, udaraljkaš Filip Merčep i pijanistica Ljerka Pleslić Bjelinski, supruga skladatelja Bruna Bjelinskog, predstavit će šest ciklusa:

Pjesme za bezimenu na stihove Gustava Krkleca za sopran i klavir, Ciciban Otona Župančića za bariton i klavir, Dialog na stihove A. B. Šimića za sopran i klavir, , Candomblé za sopran, udaraljke i klavir, Šuma spava za sopran i klavir te Gitanjali na stihove Rabindrantaha Tagorea za sopran i klavir.

Bruno Bjeliski bio je doktor prava koji je svoje pravničko znanje podredio glazbi. Za sobom je ostavio raznoliki opus. U vokalnoj lirici Bjelinski je bio pravi majstor. Pristupao joj je kao suptilni tumač te pažljivo odabirao stihove, najčešće lirskog ugođaja.

Dugi niz godina Bruno Bjelinski radio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a najkreativniji je bio u svom malom idealnom svijetu na otoku Silbi na kojem je i pokopan prije pune dvadeset i dvije godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.