Hrvatski radio

Radio Zadar

Monografija o najribarskijem mjestu

05.11.2014.

08:43

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rektor Sveučilišta u Zadru Ante Uglešić i načelnik Općine Kali Duško Vidov jučer su potpisali ugovor o pripremi izdavanja znanstvene monografije o Kalima.

U znanstvenoj monografiji bit će razmotreni prirodoslovni, humanistički, društveni i gospodarski aspekti razvitka mjesta. Kali su mjesto s bogatom poviješću i kulturnom baštinom, međutim trenutno je malo pisanih, javno objavljenih materijala o toj baštini. Izdavanje knjige koja se planira završiti do kolovoza 2016. to bi trebalo promijeniti.

Najribarskije mjesto uskoro će dobiti monografiju kakvu i zaslužuje.

 U monografiji će biti objedinjeni prilozi s dva znanstvena skupa  - "O prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Kali" koji je održan u  Kalima 1999. prigodom obilježavanja 700. obljetnice prvoga  poznatog spomena Kali, te znanstvenog skupa koji će se u  Kalima održati u kolovozu iduće godine – a čiji je cilj razmotriti  sve relevantne prirodoslovne, humanističke, društvene i  gospodarske aspekte razvitka Kali koji bi mogli pridonijeti  osmišljavanju budućega razvoja te razmjerno male, ali u  regionalnom i nacionalnom pogledu značajne otočne cjeline –  navodi profesor Josip Faričić iz organizacijskog odbora  monografije.

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.