Hrvatski radio

Radio Zadar

Stručnjaci u IT sektoru ponudili odgovore na pitanja kako do prvog posla

08.06.2023.

11:02

Autor: Maja Milin

Zadar Connect

Zadar Connect

Foto: Maja Milin / Radio Zadar

U organizaciji ZadarConnect platforme sinoć je u dvorištu Centra za kreativne industrije održano prvo u nizu druženja koje je okupilo IT profesionalce, entuzijaste i sve zaljubljenike u digitalne tehnologije.

Kroz 20-minutni panel odgovore na pitanje kako do prvog posla u IT sektoru ponudili su Petar Garžina (Cognism), Krešimir Marnika (Teched) i Ante Miočić (Alfatec). 


Moj savjet mladima je – raditi na sebi, ako imate uvjete završiti fakultet, ako nemate danas je puno tečajeva u online svijetu. Postoje razni načini da se nadoknadi znanje i ako dođete spremni na intervju možete dobiti posao. Deficit je na tržištu pa mogu dobiti priliku i oni koji možda misle da ne mogu, poručio je Krešimir Marnika iz tvrtke Techced.

Zadar Connect

Zadar Connect

Foto: Maja Milin / Radio Zadar

Na pitanje je li bolje iskustvo stjecati mijenjanjem tvrtki Petar Garžina iz tvrtke Cognism kaže: U firmi kao što je moja, radi se na jednom proizvodu. To potencijalno znači da će neka osoba pet godina raditi na istom proizvodu, dok u nekim drugim firmama rade na projektima pa će tamo osoba steći šire iskustvo. Sve je to individualno, neki dolaze k nama jer ne žele raditi na projektima nego žele stabilnost, no neki i odlaze jer kažu da ne mogu više izdržati raditi na jednom proizvodu.


Kao boljku današnjice, Ante Miočić iz tvrtke Alfatec ističe prebrzu, gotovo svakodnevnu pojavu novih tehnologija pa se često mladi ne mogu snaći na tržištu Zato se, kaže, moraju stalno usavršavati, čitati, učiti, izmjenjivati informacije i iskustva s kolegama. Ovakvi meet-up susreti također puno pomažu. 


Na pitanje ima li razlika, diskriminacija, mobinga u svijetu IT-a kad su žene u pitanju, panelistice Helena Mikulandra (WOD Software), Helena Kolega (HIA) i Ana Zujić Šare (OTP Banka) bile su složne – kod zapošljavanja, nitko ne bi trebao gledati na spol nego na kompetencije. I dok jej Helena Kolega istaknula kako na prvu svi komentiraju ženski izgled, odjeću, šminku, ipak za žene u IT-u ima mjesta, sposobne sui predane u poslu. Helena Mikulandra je svojim primjerom posvjedočila da nije presudan fakultet, već volja i želja. 


Kao diplomirana geografkinja dobro se snašla u IT svijetu pa je ohrabrila mlade da pokušaju čak i kad misle da neće moći uspjeti. Prvi u nizu susreta u organizaciji Zadar Connect platforme prošao je u dobrom raspoloženju i poslužio kao dobra prilika za razmjenu iskustava i umrežavanje, što je i bio cilj organizatora.

Galerija
Zadar Connect, Foto: Maja Milin/Radio Zadar
Zadar Connect, Foto: Maja Milin/Radio ZadarZadar Connect, Foto: Maja Milin/Radio Zadar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.