Hrvatski radio

Radio Zadar

Azil za napuštene pse: slijedi natječaj za izradu glavnog projekta

28.09.2020.

13:31

Autor: Filip Matijević

Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / -

Višegodišnja priča o izgradnji županijskog azila za napuštene pse se pomiče s mrtve točke. Nakon što je lani država darovala zemljište između Bokanjca i Briševa, dobivene su potrebne dozvole i napravljena je procjena troškova. Slijede natječaji.

Azil na Žmirićima koji počiva na čistom volonterskom entuzijamu i sklonište u Privlaci jedine su adrese koje brinu o napuštenim psima. Prva u očima zakona ne postoji, a druga svojim skromnim kapacitetima ne može pokriti županijske potrebe. Zato se već godinama čeka izgradnja pravog azila. Lani je država Zadarskoj županiji prepisala više od 47 tisuća kvadratnih metara zemljišta uz županijsku cestu Zadar-Pag i to je bio znak da se problem počne i prostorno rješavati. U međuvremenu je ishođena građevinska dozvola za pristupnu cestu i lokacijska dozvola, kaže za Radio Zadar županijski pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj, Daniel Segarić:

Plan je u sljedećih 10 do 15 dana otvoriti natječaj za izradu glavnog projekta, a time bi se stovrili uvjeti za natječaj za izgradnju.

Okvirna procjena troškova je 5 milijuna kuna:

Propisi za izgradnju takvih azila su prilično strogi pa je to prilično skup zahvat. Ali, ako bismo to podijelili na sve jedinice lokalne samouprave, a i Županija bi mogla to sufinancirati, onda nam je to izvedivo.

U azilu bi istovremeno moglo boraviti 200-tinjak napuštenih pasa. Iako službene brojke nisu dostupne, procjene kazuju da se u županiji godišnje udomi između 400 i 450 pasa. Premalo s obzirom na broj napuštenih pasa o kojima brinu Žmirići i u Privlaci:

Sklonište je uvijek popunjeno jer psi stižu sa svih strana. Bilo bi dobro da ima više udomitelja nego napuštenih pasa, ali to je, nažalost, obrnuto.

Teško je govoriti o datumu kada bi azil mogao otvoriti svoja vrata jer mnogo toga ovisi o dogovoru svih općina i gradova, nastavlja Segarić:

Ako uđemo u sljedeću godinu s odlukom svih jedinica lokalne samouprave da to odradimo, to se može napraviti u sljedećoj godini.

Azil bi tako mogao u idealnom scenariju konačno zaživjeti u 2021., ali sklonište za napuštene pse je najradikalniji scenarij za životinje. Potrebno je osvijestiti društvo da se psi uopće ne napuštaju. Zadarska županija je u tu svrhu ove godine izdvojila i određena sredstva kako bi u školama o tome educirala djecu. Pandemija je onemogućila provedbu tog projekta, ali Segarić najavljuje da će se program uspostaviti čim to okolnosti dopuste.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.