Hrvatski radio

Radio Zadar

Bit ćemo jedan tim

20.02.2014.

11:12

Autor: S. Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zadru je osnovana još jedna braniteljska udruga. Sinoć su se okupili nekadašnji pripadnici Sedme domobranske pukovnije, branitelji s čitavoga područja Zadarske županije. Jedan od motiva za osnivanje vlastite udruge je sve veća potreba za pomoći socijalno ugroženim suborcima.

Kao i u doba obrane zemlje, ponovno su se na istom mjestu našli borci legendarne Sedme Domobranske pukovnije. Tijekom rata su branili područja od Velebita do Raštana, a ubrzo nakon Oluje postrojba je ukinuta. Neformalna druženja i susreti od obljetnice do obljetnice prerasli su u potrebu za osnivanjem vlastite udruge. Dopredsjednik Udruge Danijel Kotlar:

       " Želimo se baviti ratnim putem naše postrojbe koja je dala veliki doprinos Domovinskom ratu i jedan od ciljeva je da se otrgne od zaborava. "

Više od dva desetljeća kasnije od osnivanja postrojbe njezini članovi odlučili su se ponovo okupiti i povezati, istaknuo je jedan od članova Udruge Mićo Rudela :

       " 7. Domobranska pukovnija pokrivala je cijelu Zadarsku županiju u Domovinskom ratu. Tu su pripadnici od Velebita i Starigrada pa sve do Biograda. Do sada smo vidjeli da je bilo jako teško kada bi netko od pripadnika bio bolestan ili umro i stoga smo donijeli odluku o osnivanju Udruge da bi nam bilo lakše raditi."

Konkretna pomoć našim braniteljima i njihovim obiteljima u ovim kriznim vremenima jedan je od naših prioriteta , kaže  predsjednik novoosnovane Udruge, bivši zapovjednik  7. domobranske Danijel Telesamnić Did :

       " Vodit ćemo brigu o našim pripadnicima u ovoj teškoj situaciji da im pomognemo, da vodimo računa i o djeci naših poginulih branitelja, o njihovom školovanju. Želimo biti jedan tim koji će pomoći djeci poginulih i svim našim pripadnicima koji su možemo reći i bez posla, da budemo potpora svim pripadnicima 7.  Domobranske pukovnije. "

7. Domobranska pukovnija osnovana je u srpnju 1992. Kroz nju je prošlo oko 6 tisuća branitelja, poginulo je 34 vojnika, dočasnika i časnika , a više od stotinu je ranjeno. Postrojba je sudjelovala u  najznačajnijim oslobodilačkim akcijama  Maslenica, Ljeto 95, Oluja i Maestral.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.