Hrvatski radio

Radio Zadar

Crvene haljine kao simbol podizanja svijesti o moždanom udaru kod žena

03.02.2023.

10:52

Autor: Suzana Dražić

Dr. Anamarija Mrđen

Dr. Anamarija Mrđen

Foto: Suzana Dražić / Radio Zadar

Kampanja „Dan crvenih haljina“ pokrenuta je kako bi se podigla svijest o moždanom udaru koji je kod žena nedovoljno prepoznat, a prvi se put obilježava i u Zadru. 

Ovom se kampanjom želi skrenuti pozornost na moguće pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebu promjene načina života kod žena. Statistika kaže da je u Hrvatskoj jednaka opasnost od moždanog udara i za žene i za muškarce, a dr. Anamarija Mrđen, voditeljica Odjela za neurologiju zadarske Opće bolnice, naglašava kako u Zadarskoj županiji u većem broju obolijevaju žene.

Kod muškaraca za 2021. godinu cerebrovaskularne bolesti (moždani udar) je na petom mjestu kao uzrok smrti, a kod žena na trećem mjestu - u većem broju obolijevaju žene. Kod muškaraca je u 2021. godini je covid bio na prvom mjestu, pa ishemijska bolest srca, zloćudne novotvorevine, šećerna bolest, pa tek onda moždani udar, dok je kod žena to na trećem mjestu, odmah nakon covida i šećerne bolesti.

dr. Anamarija Mrđen

Poznato je da su žene do pedesete godine zaštićenije od moždanog udara od muškaraca, međutim, nakon pedesete godina ta situacija se mijenja. Također, rizik od moždanog udara u trudnoći je veći - ili u brojkama, na sto tisuća trudnica, dvadeset jedna može dobiti moždani udar - naglasila je dr. Mrđen gostujući u programu Radio Zadra.

Najjednostavnije rečeno - objašnjava dr. Mrđen -  moždani udar uzrokovan je poremećajem moždane cirkulacije, zbog čega dolazi do nedovoljne opskrbe određenih dijelova mozga kisikom i hranjivim tvarima. Upravo nedostatak kisika i hranjivih tvari dovodi do oštećenja i odumiranje živčanih stanica. To ima za posljedicu oštećenje mozga i gubitak funkcija koje taj dio mozga kontrolira. To može biti posljedica začepljenja ili puknuća arterije - i jedno i drugo svrstavamo u moždani udar. 


U Republici Hrvatskoj u 2021. godini od moždanog je udara umrlo 5018 osoba, od toga je žena bilo gotovo 60 posto. Ovi podaci pokazuju da žene obolijevaju od moždanog udara u većem broju. 


Upravo zbog toga obilježava se Dan crvenih haljina - dan podizanja svijesti o opasnosti od moždanog udara kod žena koji danas u Zadru započinje u 16 sati okupljanjem na Pozdravu Suncu gdje će sudionice biti odjevene u crveno. 


Od 17 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta započinju predavanja koja će održati prof. Nataša Šimić s Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru, dr. Anamarija Mrđen s Odjela za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru te prof. Marijana Matek Sarić s Odjela za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru. 


Za to vrijeme, od 17 do 19 sati, studenti Odjela za zdravstvene studije u Zadru ispred Svečane dvorane zainteresiranima će mjeriti krvni tlak i šećer u krvi.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.