Hrvatski radio

Radio Zadar

Dončić u Zadru o Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama

31.01.2014.

10:12

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od gotovo 6.300 kilometara obale, samo 640 kilometara ili 18 posto utvrđeno je kao pomorsko dobro. Taj podatak je, uvodno predstavljajući prijedlog novoga zakona o Pomorskom dobru, iznio ministar Siniša Hajdaš Dončić.

 Zbog toga će, nastavio je dalje ministar pred predstavnicima vlasti i ustanova iz Zadarske i Ličko-senjske županije, Ministarstvo pomorstva osnovati područne urede nove Agencije, koja će utvrđivati granice pomorskoga dobra. Predstavnici regionalne samouprave zbog toga strahuju da će zbog spomenute Agencije ostati bez 40 posto prihoda. Ministar je iznio još neke novine, istaknuvši kako će pomorsko dobro i ubuduće biti od općeg interesa:

  Gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta rekao je da je ovaj Zakon pozitivan iskorak, te da je bolji od dosadašnjeg. No, kao i nekolicina ostalih govornika, Kalmeta je rekao da nije potrebno osnivanje Agencije.

 "Svrha je ubrzati postupak utvrđivanja granice pomorskog dobra, a postupak ostaje isti. Dakle, to sada više neće utvrđivati županije, nego Agencije, a prihod se više ne dijeli na tri dijela već na četiri" - rekao je Kalmeta, dodajući da sjedište te Agencije ne bi trebalo biti u Rijeci, već u Pirovcu ili Preku.

       "Ministre apsolutno ste u pravu, problem je samo 18 posto utvređnog pomorskog dobra, ali mislim da buduća Agencija to neće riješiti" - istaknuo je Kalmeta.

Predsjednik Otočnog sabora Denis Barić predložio je da se predstavnicima lokalne samouprave omogući sudjelovanje u pripremnim radnjama za odobravanje koncesija na pomorskom dobru. U tom smislu, predložio je dopunu članka 24. da se u sastavu županijskog povjerenstva za granice pomorskog dobra uvijek bude delegirana jedna osoba s područja na kojem se daje koncesija.
  Inače, ministar Hajdaš Dončić na predstavljanju je iznio i druge novosti u prijedlogu Zakona, istaknuvši kako će pomorsko dobro i ubuduće biti od općeg interesa.

       "Naglasak je da vlasnik zgrade koja je zakonito izgrađena na dijelu kopna koje je nastalo nasipavanjem na dijelu obale, a koje je izgubilo pravni status pomorskog dobra, stječe vlasništvo na zemljištu na kojem se zgrada nalazi i koje je nužno za njezinu redovitu upotrebu. Dakle, što se tiče vlasništva, prijedlog je da se uvodi mogućnost davanja prava vlasništva nad zgradom na pomorskom dobru dok koncesija traje" - rekao je, između ostaloga, ministar Hajdaš Dončić.

  Nakon javne rasprave ministar Hajdaš Dončić održao je kratku konferenciju za novinare.

  "Stvarno mi je drago što imamo ovakav prijedlog Zakona i što provodimo javnu raspravu i u Zadru i u Rijeci, Splitu i Dubrovniku. Jer je ovo jedan od najvažnijih zakona u RH, zato jer je pomorsko dobro jedno od najvažnijih nacionalnih resursa uz vode i šume. Imamo nekoliko važnih teza, imamo i neke primjedbe, sve one dobre ćemo uvažiti, no želio bih, da od 1.1.2015.godine imamo ovaj zakon u primjeni." - rekao je ministar Hajdaš Dončić.

  Na pitanje novinara hoće li se povećati koncesijske naknade ministar je rekao da se koncesije ionako dižu, osobito u nautičkom turizmu, a što se tiče prava ekskluziviteta, moramo štititi javno dobro. Dakle, to je moguće isključivo izvan urbanih središta i kao izuzetak, odnosno tamo gdje nema prevladavajućeg javnog interesa. "Sve dok koncesija traje, to se ne može mijenjati. Pravna sigurnost postoji i postojat će" - dodao je ministar Dončić.
  Na pitanje novinara da komentira pribojavanje predstavnika županija da će zbog najavljenog osnivanja nove Agencije ostati bez 40 posto prihoda, ministar Hajdaš Dončić je rekao "Znate kako se kaže: matematika, teška si ko paprika. Bilo je 33 posto, a sada je 245 posto. To nije 40 posto!" - odgovorio je ministar dodajući kako je riječ zapravo o decentralizaciji jer po prvi put i veliki gradovi dobijaju mogućnost gospodarenja koncesija na svom području.
  Inače, uoči javne rasprave, ministar Hajdaš Dončić se sastao s gradonačelnikom Zadra Božidarom Kalmetom, pa je zadarske novinare zanimala budućnost trajektne luke Gaženica. Ministar je rekao da suštinski nema razlike oko gledanja na budućnost Gaženice, osim zgrade terminala. "Sva infrastruktura, ona primarna, bit će završena u predviđenim rokovima, dakle do kraja svibnja. Nakon toga, zgradu terminala izgradit ćemo po koncesijskom modelu. I ja bih molio da ne radimo famu oko zgrade terminala. Dakle, projekt se odvija najnormalnije, a zgrada će u koncesiju na jesen" - zaključio je ministar Dončić.
  Na pitanje napušta li HŽ Cargo grad Zadar, ministar je rekao da to nije istina.

  "To nije istina. Ne možemo si dozvoliti da HŽ Cargo propadne, ali imamo veliki problem, jer se liberalizira tržište. Od 1. srpnja, bilo koji operater može sklopiti ugovor s nekom tvrtkom i prevoziti teret." - istaknuo je ministar.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.