Hrvatski radio

Radio Zadar

EMA preporučuje booster dozu tri mjeseca nakon cijepljenja

09.12.2021.

17:43

Autor: HRT Radio Zadar/Hina

vacuna contra el covid-19

vacuna contra el covid-19

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

Regulator za lijekove Europske unije objavio je da bi imalo smisla primiti treću dozu cjepiva protiv covida-19 već tri mjeseca nakon druge doze uslijed "izuzetno zabrinjavajućih" pokazatelja zaraze u Europi.

"Dok je trenutna preporuka davati boostere nakon šest mjeseci, trenutno dostupni podaci idu u korist sigurne i učinkovite primjene boostera već tri mjeseca nakon cijepljenja", rekao je na brifingu za medije Marco Cavaleri, voditelj strategije cijepljenja Europske agencije za lijekove (EMA). Iako se pojavila nova varijanta omikron, širenje dominantne delta varijante virusa treba biti glavni fokus borbe protiv trenutnog vala.

"Imunološka situacija u Europi je i dalje izuzetno zabrinjavajuća", rekao je Cavaleri. "Delta ostaje glavni fokus djelovanja javnog zdravstva u nošenju s pandemijom i njezinim posljedicama", dodao je.

Izvršni čelnik EMA-e rekao je da proizvođači cjepiva trebaju predati rezultate laboratorijskih testova da se odrede razine neutralizirajućih antitijela koje stvaraju njihova cjepiva protiv omikrona, što je dio procesa određivanja hoće li biti potrebna nadogradnja cjepiva.

Partneri BioNTech i Pfizer jučer su postali prvi proizvođači cjepiva koji su objavili takve podatke, rekavši da tri doze njihova cjepiva mogu neutralizirati omikron. Cavaleri je također rekao da zasad nema razloga za zabrinutost nakon kampanje cijepljenja djece od pet do 11 godina u SAD-u, gdje je više od pet milijuna u toj dobnoj skupini primilo barem jednu dozu cjepiva. Svjetska zdravstvena organizacija rekla je da za većinu ljudi cjepiva pružaju snažnu razinu zaštite protiv ozbiljne zaraze barem šest mjeseci.

Ta UN-ova agencija je istaknula da bi raspodjela osnovnih doza ljudima u siromašnijim zemljama trebala biti prioritet te da u ovom trenutku preporučuje treću dozu osobama s postojećim zdravstvenim problemima ili onima koji su primili inaktivirano cjepivo.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.