Hrvatski radio

Radio Zadar

HGSS spašavao penjača u kanjonu Velike Paklenice

19.03.2022.

09:48

Autor: V.Š./Radio Zadar

Spašavanje mađarskog penjača

Spašavanje mađarskog penjača

Foto: Stanica Zadar / HGSS

Hrvatska gorska služba spašavanja jučer je imala intervenciju u kanjonu Velike Paklenice. Kako doznajemo, pri padu s visine od pet metara ozlijedio se mađarski penjač koji se uz lom ruke i krvarenje iz nosa žalio na bolove zdjelice. 

Evo što je na svojim stranicama objavila zadarska stanica HGSS-a:


U petak 18.3. odrađena je akcija spašavanja stranog penjača u NP Paklenica. Nakon zaprimljenog poziva preko centra 112 i dežurnog telefona HGSS Stanice Zadar u akciju kreću svi dostupni članovi HGSS-a iz Zadra, ali i članovi koji se nalaze u našem objektu u Starigradu. Oni kreću prvi. Nesreća se desila u 200m dugom smjeru “Izduženo rebro” kuk Tisa. Kolege unesrećenog koji su uputili poziv daju nam informaciju da je osoba pala u smjeru i zadobila lom ruke. Međutim prvi pristigli spašavatelji dojavljuju da su ozljede puno ozbiljnije. Osoba krvari iz nosa, žali se na bolove u zdjelici, na kacigi je vidljiv udarac glavom. Zbog ozbiljnosti ozljeda pozivamo u pomoć helikopter koji stiže, ali zbog udara bure koja je u pojačanju ne uspijeva podići unesrećenog. Nastavljamo sa akcijom zemaljskim putem. 12 spašavatelja, mariner nosiljka, vakuum madrac, dva sidrišta i nakon sat vremena osoba je predana djelatnicima hitne medicinske pomoći. U akciji su sudjelovali članovi Stanica Samobor, Split i Zadar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.