Hrvatski radio

Radio Zadar

HZZO poziva na preventivne preglede

13.04.2014.

12:31

Autor: hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje poziva građane, bez obzira na dob, da jedanput u godini obave preventivne sistematske preglede kod svojih liječnika obiteljske medicine radi otklanjanja rizičnih faktora i otkrivanja kroničnih nezaraznih bolesti.

 Rano otkrivanje kroničnih nezaraznih bolesti, poput dijabetesa, astme ili visokog krvnog tlaka, preduvjet su da ih se pravodobno počne liječiti i spriječe komplikacije.
U Zavodu navode da se broj preventivnih pregleda u posljednjih godinu dana povećao za gotovo 12 puta - na više od 800 tisuća.

 HZZO preporučuje pacijentima da se na svoj rođendan jave svojem izabranom liječniku i obave preventivni pregled s ciljem održanja i poboljšanja vlastitog zdravlja. Pregled se sastoji od uzimanja osobne anamneze, obiteljske anamneze, kliničkog pregleda, te mjerenja parametara kojima se procjenjuje rizik od bolesti.
U pregled je uključeno mjerenje krvnog tlaka (starijima od 18 godina), tjelesne visine i težine, opsega struka i bokova, te glukoze u krvi (svim rizičnim skupinama i starijima od 50 godina). Uzimaju se podaci o pušenju i konzumaciji alkohola. Uz preventivni pregled uključena je i edukacija o zdravom načinu života i prehrani, te edukativni letci kao potpora promjeni loših životnih navika. 

  Osobe kojima se otkrije neka od kroničnih nezaraznih bolesti, ulaze u sustavno praćenje, a predviđena je i dodatna obrada. Primjerice, kod arterijske hipertenzije, predviđeno je da se obavi lipidogram te izračuna kardiovaskularni rizik, a pacijent ulazi u sustavno praćenje (preko alarma liječniku).U slučaju novootkrivene šećerne bolesti pacijent prolazi edukaciju o bolesti, vezano uz dijetu i terapiju tjelesnom aktivnošću, te se obavljaju dodatni pregledi i obrada. Predviđeni su i pregledi očne pozadine, proteina u urinu i stopala.
Ovisno o nalazima, određuje se algoritam praćenja bolesnika. Kod dugogodišnjih pušača predviđena je spirometrija u cilju ranog dijagnosticiranja kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.