Hrvatski radio

Radio Zadar

07:51 / 23.03.2014.

Autor: RZD

I Hercules u Zemuniku za 3 000 posjetitelja

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obilježavajući 22. obljetnicu osnutka postrojbe, 93. zrakoplovna baza Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane OS RH organizirala je jučer Dan otvorenih vrata u vojarni Zemunik.

Na tri izložbena prostora prezentirani su eksponati starih aviona i helikoptera, sredstva protuzračne obrane te najzanimljiviji dio na stajanci gdje su bile izložene letjelice na kojima danas lete hrvatski vojni piloti (ZLIN 242 L, Pilatus PC-9 M, Bell 206 B Jet Ranger III, Mi-8 MTV, Airtractori AT 802 A/F i Canadair CL 415).  Po prvi puta posjetitelji su mogli razgledati i američki avion MC-130 Hercules koji se za za ovu prigodu priključio izloženim hrvatskim letjelicama, izvijestili su iz baze.


Letački program na avionima Zlin-242 L, Pilatus PC-9M, Aitractor AT-802 A/F, Canadair CL-415 i helikopteru Bell-206 B, te presretanje ciljeva u zraku u kojem su, uz Pilatus PC-9M, sudjelovala i dva MIG-a HRZ i PZO-a pratilo je oko 3000 posjetitelja. Također, letački program upotpunila je i akrobatska grupa “Krila Oluje“.

Posjetitelji su tom prigodom na info-pultu mogli saznati kako postati pripadnik Oružanih snaga RH“ te sudjelovati u „Fotoizazovu“ u kojem će se birati naj-fotografije s Dana otvorenih vrata, navodi se u priopćenju.

Zapovjednik 93. zb pukovnik Karol Lučan istaknuo je kako ovim aktivnostima koje sve više privlače ne samo domaće posjetitelje, nego i strane ljubitelje zrakoplovstva i vojne tehnike, prvenstveno cilj prezentirati aktivnosti postrojbe i popularizirati poziv za vojnog pilota. „Uvijek nastojimo prirediti nešto novo. Ovoga puta uz dosta brzine, avio-buke i adrenalina koje su proizveli MIG-ovi u presretanju ciljeva u zraku, posebna atrakcija za posjetitelje bila je mogućnost razgledavanja američkog aviona Herculesa čija se posada rado odazvala biti dio našeg današnjeg programa“, rekao je pukovnik Lučan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.