Hrvatski radio

Radio Zadar

I nekada je ovdje bilo dobro

25.09.2022.

12:19

Autor: Vladimir Šetka

Pećina Vlakno na Dugom otoku

Pećina Vlakno na Dugom otoku

Foto: EpiC/Odjel za arheologiju / UNIZD

Zadarski arheolozi s kolegama iz drugih znanstvenih područja ovih dana vratili su se na Dugi otok, gdje su nastavili s projektom istraživanja pećine Vlakno.

Riječ je o objektu koji je već istraživan, a sada se istražuje razdoblje starije od 17 tisuća godina, koje se podudara sa zadnjim ledenim dobom. U razdoblju gornjeg paleolitika između naše i talijanske obale tada nije bilo mora, a ljudi su uglavnom živjeli u špiljama, kaže voditelj projekta Dario Vujević s Odjela za arheologiju zadarskoga Sveučilišta:


Hladno je bilo jako, ali opet, sve pokazuje da ovaj prostor. Zadarski prije svega, je bio dosta pogodan za zajednice toga vremena jer se konstantno vraćaju u pećinu Vlakno i naravno na druga mjesta i ono što pronalazimo, ono što su ostavili iza sebe govori da im nije bilo toliko loše kao što zvuči na prvi pogled.

prof. Dario Vujević

Bili su to lovci sakupljači o čemu svjedoče i nalazi ostataka jelena i divljih konja, dok noviji slojevi pokazuju da su nakon podizanja mora postali i ribolovci. A što znanstvenici očekuju od novih iskapanja:


Mi očekujemo da ćemo dobiti ono što nam nedostaje, a to je njihov tehnološki i kulturni razvoj kroz jedan loš period, klimatski loš period kada o tim zajednicama vrlo malo znamo na istočnoj obali Jadrana, pa čak i šire, a Vlakno nam upravo to omogućava.

prof. Dario Vujević

Dosada su istraživali i grebene kod Silbe, na Molatu, Ravi i drugdje. A ovoga ljeta sondirali su i na Ugljanu te Pašmanu:

Mogu reći da smo našli već nekoliko lokaliteta koji imaju dobar arheološki potencijal, a neki od njih korespondiraju ovome što imamo upravo u pećini Vlakno. Kad zaista krenemo s iskopavanjem tih nalazišta mislim da će stvari biti još interesantnije.

prof. Dario Vujević

Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost, a osim domaćih stručnjaka u istraživanjima sudjeluju i znanstvenici iz nekoliko drugih zemalja i svjetskih institucija.


prilog Vladimira Šetke

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.