Hrvatski radio

Radio Zadar

Ipak nastavak privremenog zapošljavanja

03.04.2014.

18:22

Autor: hrt

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Premijer Zoran Milanović rekao je na sjednici Vlade da se neće čekati Garancija za mlade za program mjera aktivne politike zapošljavanja. Riječ je o zapošljavanju bez zasnivanja radnog odnosa na godinu dana, odnosno pripravništvu za 1600 kuna namijenjenom mladima. Imamo novac, do ljeta će svih 5000 novih zahtjeva biti odobreno, rekao je Milanović.

Sredstva, odnosno 100 milijuna kuna za nastavak zapošljavanja 3723 mlade osobe u sklopu mjera aktivne politike zapošljavanja osigurana su alokacijom iz Nacionalnog fonda pri Ministarstvu financija, nakon što je utvrđeno da je on likvidan, rekli su potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić te ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Grčić i Mrsić su na konferenciji za novinare pojasnili da su pronašli model kojim će odmah premostiti pitanje izvora financiranja tih mjera, čime je najavljeni prekid u financiranju mjera aktivnog zapošljavanja sveden na minimum. Riječ je o korištenju sredstva EU-a za financiranje tih mjera, a oslonac je postojeća likvidnost u sustavu. To znači da Nacionalni fond, kao ključna institucija za upravljanje sredstvima EU-a ima likvidnost, ima sredstva i njih ćemo iskoristiti odmah za zapošljavanje onih koji su u ovom trenutku prijavljeni na natječaje za pripravništvo za 1600 kuna, pojasnio je Grčić.

Operativni program za ljudske potencijale u sklopu fondova EU-a premošćuje se s već postojećim sredstvima Nacionalnog fonda pa nema potrebe da se čekaju refundacije iz Bruxellesa, dodao je potpredsjednik Vlade.

To ne znači da ćemo zatvoriti mogućnost da se i dalje zainteresirani javljaju za zapošljavanje u okviru programa za 1600 kuna, naglašava Grčić.

Mrsić je izrazio zadovoljstvo nastavkom provedbe mjera aktivne politike zapošljavanja mladih. Istaknuo je da će se i dalje moći primati zahtjevi za zapošljavanje bez zasnivanja radnog odnosa (pripravništvo za 1600 kuna), čime će se poboljšati stanje na tržištu rada za mlade.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.