Hrvatski radio

Radio Zadar

Iz iškog lopiža je ukusnije

28.10.2014.

13:31

Autor: V. Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadrani su danas imali prigodu kušati brudet od sipe drvenom žlicom iz posude od iške keramike. Brudet su u iškom lopižu pripremali učenici Ugostiteljsko-turističke škole, pod budnim okom kuhara Renata Krasljeva. Sve se to odvijalo u Etnološkom odjelu Narodnoga muzeja u Zadru, u sklopu projekta trajnog očuvanja i zaštite tradicijskog lončarstva Veloga Iža. Ministarstvo kulture taj je gotovo zaboravljeni proizvod proglasilo nematerijalnim kulturnim dobrom, te ga nominiralo i za UNESCO.

Kolika je vjerojatnost da projekt zaživi i u zadarskim restoranima govori Renato Kraljev:

        Baš smo razgovarali, u susradnji s Arheološkim muzejom i Narodnim muzejom Zadar, da prezentiramo ugostiteljima, a oni već i znaju... Jedna fenomenalna stvar gdje se tradicijski prezentira jelo. Zato su se i radili ovi mali lopiži kako bi se u njima posluživalo jelo. Daleko je skuplja ona keramika koja se u restoranima koristi od ove, a s ovom dobivamo bolji okus i tradiciju predstavljamo na pravi način.

U galeriji vam "gricule" svojim fotografijama radi Filip Brala.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.