Hrvatski radio

Radio Zadar

Jadrolinija u Zadru proslavila 75 godina plovidbe

05.12.2022.

23:56

Autor: Vladimir Šetka/HRT Radio Zadar

Marko Polo uz Pozdrav Suncu

Marko Polo uz Pozdrav Suncu

Foto: V. Šetka / HRT Radio Zadar

Na najvećem brodu Jadrolinije Marku Polu održana je svečanost u povodu 75 godina našeg najvećeg linijskog brodara. 

Kroz bijelu flotu u dugih 75 godina plovidbe Jadrolinije prošlo je ukupno 185 brodova. Trenutno flota broji 53 broda, od čega 10 katamarana, 4 klasična putnička broda, 3 trajekta za međunarodne plovidbe te 36 trajekata za lokalnu plovidbu. 


Podsjećajući na dugu povijest Jadrolinije, predsjednik Uprave David Sopta istaknuo je kako je pred Jadrolinijom nabavka novih brodova te okretanje prema zelenim energijama.


- Naša misija danas, kao i prije 75 godina, je nastaviti povezivati hrvatsku obalu s našim otocima i biti dio strateške prometne infrastrukture koja čini Hrvatsku cjelovitom državom. Naša je bijela flota plava magistrala koja otočane svakodnevno dovozi na posao, omogućava im pristup obrazovanju, liječničkoj skrbi, sportskim i kulturnim događajima i svemu onome što nedostaje na otocima, istaknuo je Sopta.


Nazočnima se obratio i izaslanik predsjednika Vlade, državni tajnik u Ministarstvu mora Josip Bilaver.


- Jadrolinija znači život, znači sigurnost i konekciju. Kada nitko ne vozi, Jadrolinija vozi, kada treba spasiti unesrećene Jadrolinija je tu koja pomaže i uskače bilo da je bura ili jugo ili bilo koja druga vremenska nepogoda. Također, oni otočani koji se voze svakodnevno znaju da se na Jadroliniji čita i uči, da se odmara, rađa i da se zapravo život živi na Jadroliniji, istaknuo je državni tajnik Bilaver. 


Na svečanosti su bili brojni uzvanici, uglavnom iz svijeta pomorstva i pomorske industrije. 


U našoj emisiji Pomorska večer, koja se uživo emitirala s Marka Pola, sudjelovali su djelatnici Jadronije - od kapetana, do kabinskog osoblja i konobara. 


Mjerodavni iz Uprave Jadrolinije i Ministarstva mora potvrdili su nam da se ozbiljno radi na tome da linija Zadar - Ancona ponovno bude cjelogodišnja, a ne sezonska kao što je slučaj sada. Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.