Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako živjeti s "prefriganom" bolešću ?

04.10.2014.

10:48

Autor: S. Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarska udruga dijabetičara domaćin je prvog Obiteljskog kampa koji ovoga vikenda u Zadru za djecu osnovnih i srednjih škola organizira Zagrebačko dijabetičko društvo, a s ciljem druženja i povezivanja djece oboljele od dijabetesa i njihovih obitelji. Na trodnevnom Obiteljskom kampu pod nazivom "Dijabetes bez granica i predrasuda" okupilo se više od 120 sudionika.

Jedna od voditeljica ovog projekta Damira Car Kapor i sama je majka 12-godišnje djevojčice Lane oboljele od dijabetesa:

    U početku nam je bilo jako teško, osobito što to nije bilo prihvaćeno u školskoj sredini. To me posebno motiviralo  jer nisam htjela da nijedno dijete prolazi ono što smo mi morali proći: nerazumjevanje okoline, ruganje vršnjaka. I to baš po pitanju šećera. Bilo mi je nezamislivo.

  Priča Damira Car Kapor koja kaže da je okolina sve više senzibilizirana za osobe s dijabeteosm nego prije. Njezina 12 godišnja kćer Lana ima dijabetes već 4 godine. Do sada je zahavaljujući raznim edukacijama, radionicama  naučila živjeti s tim, a trudi se i upoznati okolinu i svoje vršnjake što je šećerna bolest.

   Od početka  se činilo jako teško. Nisma znala kuda to vodi i što treba. Nisam znala što smijem, što ne smijem.Sada  mi je puno lakše. Išla sam na razne edukacije,predavanja... Najteže je ako želite pojesti nešto slatko,a šećer vam to ne dozvoljava. I onda je na vama: poslušati svoj šećer,pa ne jedete ili će te jednostavno prekršiti i završiti loše. Meni to ne uspjeva baš uvijek, nekada izgubim kontrolu, uz smijeh nam je ispričala simpatična Lana čiju priču ali i sve  životu s dijabetesom, problemima s kojima se susreću dijabetičari možete poslušati idućega tjedna u našoj emisji U objektivu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.