Hrvatski radio

Radio Zadar

Koja javna plaža ima/nema parking, tuševe, kafić, je li more čisto ?

12.07.2022.

12:29

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Ilustracija

Ilustracija

Foto: izor.hr / Radio Zadar

PROFIL PLAŽE dio je nacionalne baze podataka o kakvoći mora za kupanje. Sadrži sve bitne podatke, od granica plaže, informacija o tome postoji li ispust otpadnih voda, barijera za kupače, tuševi, wc-i, restorani , caffe barovi, parking…sve te informacije možete dobiti kliknete li na izor.hr ili na web stranice mjerodavnih ustanova - Zavoda za javno zdravstvo ili Ministarstva okoliša . 

Po statistici , vidljivo je da su podaci Službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša vrlo važni stranim gostima, jer 40 posto pregleda stranica koje prate kakvoću mora i plaža potječe od stranaca, kaže nam voditelj županijske službe Benito Pucar: 

U 2022. Imali smo 2007 pristupa aplikaciji na hrvatskom jeziku i 300 na engleskom jeziku, a 2021. Godine smo na području Zadarske županije imali 9177 pristupa na hrvatskom i 613 na engleskom jeziku.

B. Pucar

103 lokacije su ove godine uključene u monitoring kakvoće mora na području Zadarske županije, od toga je 5 novih : tri na području Općine Posedarje ( plaža Sveti duh, plaža Porat i Vinjerac) , plaža Vrulje u Maslenici te plaža Škrapavac i Sebačevo u Privlaci. Rezultati ispitivanja do sada su izvrsni, tvrdi Pucar: 

Trend poboljšanja kakvoće mora govori o tome da izgradnja i rekonstrukcije sustava za skupljanje otpadnih voda ima pozitivan učinak . I upravljanje koncesionara plažama također ima utjecaja na to da imamo dobro more. Za sad su svi rezultati u prvoj kategoriji s ocjenom izvrsno osim jedne na plaži Kolovare gdje je nedavno jedno ispitivanje mora kod zgrade stare Poliklinike bilo u drugoj kategoriji.

B. Pucar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.