Hrvatski radio

Radio Zadar

Korizma: dijeta ili osobno preispitivanje?

05.03.2014.

10:06

Autor: S.Dražić - L. Miljak

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pepelnica je ili Čista srijeda - počinje korizma - četrdeset dana priprave za uskrsno slavlje. Vrijeme je to koje, prema kršćanskoj tradiciji, poziva na post, molitvu i milostinju. U katedrali svete Stošije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, u 18 sati, predvodit će svetu misu s obredom pepeljenja.

Don Dario Tičić, zadarski profesor liturgike u programu Radio Zadra jutros je kazao kako je najvažnija poruka korizmenog vremena najprije da se čovjek vrati sebi, da razmotri svoje postupke, da vidi gdje je pogriješio, razmotri svoje dostojanstvo. "Nema posebnih poruka nego pokušajmo svi kroz taj izazov pokušati izaći malo bolji" navodi gost Ane Marušić. 

Česta je pojava danas da se vjernici u korizmi odriču pojedinih vrsta hrane. Don Dario je to u današnjem Pregrijavanju komentirao ovako...

"Ako se ide samo prema tome da post bude sam sebi svrha onda to nema smisla. Postiti malo radi linije nema smisla, zato danas imate brojne nutricionističke metode kojima možete očistiti tijelo. Pravi post za pravog vjernika je i tlačenje tijela ali i razmišljanje, povratak samome sebi u duhu a ne samo u tijelu. Ako post ide pod ruku s molitvom i pokorom i dobrim djelima, onda će to biti spasonosno" smatra don Dario.

Gošća u programu bila je i zadarska etnologinja Jasenka Lulić Štorić koja je od korizmenih pučkih običaja izdvojila post i nemrs srijedom i petkom, te običaj nošenja lancuna u Preku:

" Time se na simboličan način izražava pokora. U predvečerje otočani se okupe, ogrnu se bijelim plahtama, zabrašne lica, predvodnik nosi zvono, a ostali za njim hodajući pognute glave izgovaraju "blom blom" imitirajući zvuk zvona. Ta povorka hoda nekoliko sati ulicama i djeluje i pomalo zastrašujuće, a bilo ih je zanimljivo vidjeti prije par godina kad su prošetali Kalelargom..." 

Bilo je uobičajeno i pranje lonaca u pepelu, a bitno je i dam nema vjenčanja, igranja kola, nosila se skromnija odjeća tijekom cijeloga razdoblja korizme, kazala je Lulić Štorić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.