Hrvatski radio

Radio Zadar

Krade se i po crkvama

30.01.2014.

11:16

Autor:

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Seoske crkve u zadarskome zaleđu sve su češće na meti lopova. U posljednjih mjesec dana pokradene su i četiri kasice za milodare samo u zadarskoj katedrali.

Ovakve neobične krađe, ne čude sociologe s obzirom na sve veći broj nezaposlenih, pad primanja i ugroženu egzistenciju.

U Hrvatskoj, kao izrazito katoličkoj zemlji, u posljednje vrijeme nije rijetkost da neki u crkvu, uz krunicu, nose i odvijač za obijanje. Voda je, čini se, došla do grla. Kada ljudi za svakodnevnim kruhom sve češće posežu u kontejnere, više ništa nije sveto.

Čak četiri kutije za milodare u zadarskoj katedrali pokradene su u posljednje vrijeme.

Branimir Baturić pastoralni suradnik zadarske katedrale kaže kako se ovakvo što još nikad nije dogodilo.  

Lopov je u siječnju išao logikom - Sveta je Stošija, bit će više zavjeta, a time i novca. No ne kradu se samo milodari. Na meti su posebno seoske crkve, nestaju cijela zvona, zavjetna zlatnina, umjetničke slike. U krađama se rabe i raznorazne inovacije.

"Ja sam jedanput u Gospi od Zdravlja vidio čovjeka koji je s metrom, rola metrom na koju je bio stavio onaj ljepljivi čičak , traku i onda je tako lovio novce."

Domar zadarske katedrale krađe milodara nije prijavio policiji. Ni sociolozi nisu iznenađeni krađama po crkvama.

"Visoka stopa nezaposlenosti, pad primanja, nemogućnost da se riješe nekakva temeljna egzistencijalne stvari u životu dovode do toga da određeni dio populacije poseže za onim što im može barem preko dana osigurati neku razinu minimuma.", kaže zadarski sociolog Krešimir Krolo.

Za "peškanja" po crkvi za prošlu godinu, zadarska je policija otkrila samo nekoliko lopova.

"U tri slučaja su dosada počinitelji pronađeni i kazneno prijavljeni, a u ostalim događajima se intenzivno provodi kriminalistička istraživanja." – rekao nam je glasnogovornik PU Zadar Elis Žodan

Pitamo se - je li onima koji su nakon krađe otišli u ispovjedaonicu - oprošteno? Naime, svećenik ih ne bi trebao prijaviti policiji, obvezan ispovjednom tajnom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

6 h

Nadin 2022

Kušanje vina