Hrvatski radio

Radio Zadar

Kreativnost u poljoprivredi

09.05.2014.

07:11

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Više od 400 inovacija, novih proizvoda, ideja i tehnologija iz Hrvatske i desetak zemlja svijeta bit će predstavljeno na ovogodišnjoj sedmoj Agro Arci koja će se od danas do 11. svibnja ove godine održati ponovno u Biogradu na Moru. Pored velikog broja domaćih izlagača, inovatora i proizvođača, predstavit će se i izlagači iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Poljske, Mađarske, Švedske, Irana, Iraka, Katara, Egipta, Kuvajta, Sirije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Sajam se otvara u 11 sati u Sportskoj dvorani Osnovne škole u Biogradu.

Agro Arca i ove će godine okupiti različite profile inovatora i proizvođača iz poljoprivrede i prehrambene industrije, od udruženja inovatora iz Hrvatske i inozemstva s inovativnim i praktičnim poljoprivrednim rješenjima te novim sustavima uzgoja, poput onog Vlade Moulisa koji je unaprijedio uzgoj lješnjaka, preko malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva do vodećih inovativnih tvrtki poput Tehnixa, PIP-a, Kokot Agroa, Letine inox i Hitnnera koji će se predstaviti s najnovijom poljoprivrednom mehanizacijom.

Pored prodajno-izložbenog dijela sajma, za izlagače i posjetitelje su predviđena stručna predavanja i radionice na kojima će se govoriti o zaštiti intelektualnog vlasništva, zadrugarstvu u maslinarstvu i uljarstvu, te značaju svjetske halal industrije i izvoznom potencijalu domaćih proizvođača, a trima izlagačima koji zadovolje uvjete, bit će dodijeljen i Certifikat halal kvalitete u suradnji s Centrom za certificiranje halal kvalitete kao poticaj i pomoć za izvoz na bliskoistočno tržište.

Ovogodišnja Agro Arca naglasak stavlja na ulogu mladih u razvoju inovacija osobito u području poljoprivrede i prehrambene industrije. Na sajmu će se tako predstaviti Srednja škola kneza Branimira iz Benkovca s proizvodima od maslina, Učenička zadruga Đardin iz Osnovne škole Sv. Filip i Jakov s proizvodima od buhača, učenici Osnovne škole Ivan Duknović iz Marina s maslinovim uljem, likerima, suhim smokvama te ljekovitim biljem, učenici Osnovne škole Milke Trnine iz Križa s Učeničkom zadrugom Jabuka i proizvodima od jabuka te učenici Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića iz Zadra, učenici Srednje škole Biograd, učenici Srednje škole Ilok i drugi. Prvog dana sajma bit će održano i nekoliko predavanja za djecu i mlade s ciljem poticanja kreativnosti i inovativnosti, upoznavanja s osnovama inovativnog rada i zaštite inovacija te osnovama razvoja poduzetničkih ideja.

Ulaz na ovogodišnji sajam besplatan je za sve posjetitelje. Sajam će biti otvoren svakog dana od 10 do 18 sati, a posljednjeg dana sajma, 11. svibnja u večernjim satima bit će dodijeljene nagrade najboljim ovogodišnjim inovacijama i inovatorima.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.