Hrvatski radio

Radio Zadar

Kreće uklanjanje ruševnih zgrada

20.06.2014.

12:06

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Zadar započinje uklanjanje ruševnih zgrada najavio je gradonačelnik Božidar Kalmeta na današnjem kolegiju dodavši kako je u Zadru 70-tak objekata koji predstavljaju stalnu opasnost po građane. Objasnio je i kako se u ovu akciju kreće zahvaljujući novoj zakonskoj regulativi koja omogućava komunalnom redaru da nakon izlaska na teren izda takvo rješenje.

- Uklanjanje takvih objekata ne zadire u nikakvo vlasništvo, ono se ne mijenja, govorim samo o uklanjanju ruševine koja opasna za ljude, djecu, ako vlasnik to ne ukloni o svom trošku, onda će to učiniti grad. Ove godine imamo u proračunu 300 tisuća kuna, to je nedovoljno za sve, ali krećemo - rekao je Kalmeta koji je čitao i mjerodavni Zakon:

"Tu se jasno navodi koje su to ruševne zgrade - to su ostaci zgrada koje zbog oštećenja ili nedostatka pojedinih dijelova izgubila svoje svojstvo, a zbog čega nije prikladna za uporabu sukladno svojoj namjeni te se ne koristi najmanje 5 godina, naravno to se ne odnosi na zgrade koje su u registru kulturnih dobara" - bio je konkretan gradonačelnik Kalmeta. 

Redoslijed uklanjanja utvrđivat će se sukladno stupnju oštećenja i opasnosti za život i zdravlje ljudi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.