Hrvatski radio

Radio Zadar

Mali ribolov odlazi u povijest

23.01.2014.

07:30

Autor: sjm

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dozvole za tu ribarsku kategoriju moći će zadržati samo dio otočana i to pod određenim uvjetima.

Nakon 1.ožujka udičarske alate za ulov manjih količina ribe moći će dobiti samo otočani koji navršavaju 60 godina života ili su stariji. Koji još uvjet treba ispuniti rekla nam je Valentina Andrić iz zadarskog ureda Uprave ribarstva

" Uvjet je da ostvaruju ukupan dohodak u 2013.godini po članu kućanstva ispod 50 posto proračunske osnovice, što treba dokazati potvrdom iz porezne uprave. Mlađi od 60 godina prelaze u kategoriju rekreacijskog ribolova, jer poznato je da u cijeloj Europskoj uniji postoje samo dvijekategorije ribolova - gospodarski i rekreacijski, pa će tako u buduće biti i kod nas."

Evo što ribolovcima poručuju iz Uprave ribarstva:

 UPRAVA RIBARSTVA, sukladno obvezama Republike Hrvatske iz pregovora u okviru Poglavlja 13 Ribarstvo prema kojima se u potpunosti ukida kategorija malog ribolova, upućuje obavijest ovlaštenicima važećih odobrenja za mali ribolov.

 1.Obavljanje malog ribolova dopušteno je fizičkim osoba temeljem važećeg Odobrenja i Potvrde o uplaćenoj naknadi za obavljanje malog ribolova za 2013. godinu ili Potvrde o prvu na obavljanje malog ribolova bez obveze plaćanje naknade za 2013. godinu do 28. veljače 2014. godine.

 2.Od 1. ožujka do 31. prosinca 2014. godine mali ribolov će moći obavljati samo osobe koje posjeduju važeće Odobrenje i Potvrde o pravu na obavljanje malog ribolova bez obveze plaćanja naknade za 2014. godinu sukladno slijedećim kriterijima:

-    da imaju prebivalište na otoku ili poluotoka Pelješcu;

-    da u 2014. godini navršavaju 60 godina života ili su starije;

-        da su ostvarile ukupan dohodak u 2013. godini koji po članu kućanstva mjesečno ne prelazi 50% proračunske osnovice što se dokazuje potvrdom Porezne uprave i vlastoručno potpisanom izjavom o članovima kućanstva i ukupnim prihodima. 

Od 1. siječnja 2015. godine kategorije "MALI RIBOLOV" se ukida.

Od 1. ožujka 2014. godine ovlaštenici važećih Odobrenja za MALI RIBOLOV moći će uz podnošenje zahtjeva u ovoj Ispostavi prijeći u kategoriju MALI OBALNI RIBOLOV ako zadovoljavaju slijedeće kriterije:

 -        posjedovanje važećeg Odobrenja za obavljanje malog ribolova;

 -        da su ostvarile ukupan dohodak u 2013. godini koji po članu kućanstva mjesečno ne prelazi 50% proračunske osnovice što se dokazuje potvrdom Porezne uprave i vlastoručno potpisanom izjavom o članovima kućanstva i ukupnim prihodima;

 -        da imaju navršenih 60 godina života.

 

A kako zadarski mali ribari komentiraju najavu ukidanja:

Izlazak na more s barkom stoljetna je tradicija naših otoka i priobalja koju će ova uredba uništiti. To je za ovo priobalno stanovništvo katastrofa. Ne idemo mi iz potrebe da se rekreiramo nego da bi preživili, da popunimo kućni budžet. Imamo svi svoje navike, da nije tako ja bi otiša u Australiju ili Slavoniju, pusti me da se držim mora. - komentirao je uredbu za naš radio zadarski mali ribar Zdravko Grubelić.

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.