Hrvatski radio

Radio Zadar

22:40 / 13.06.2022.

Autor: V.Š./Radio Zadar

Melvan: Hrvatskim časnicima na brodovima Tankerske uskoro veće plaće

Neven Melvan, glavni tajnik SPH-a

Neven Melvan, glavni tajnik SPH-a

Foto: Jurica Galoic / Pixsell

Zbog sve veće potražnje za kvalitetnim pomoračkim kadrom na svjetskom tržištu rada, zadarska Tankerska plovidba odlučila je povećati primanja hrvatskim časnicima na svojim brodovima. 

To nam je nakon današnjeg razgovora Uprave i Sindikata pomoraca Hrvatske potvrdio glavni tajnik sindikata Neven Melvan.


- Svi smo svjesni situacije na tržištu i činjenice da plaće na Tankerskoj moraju rasti, ukoliko žele zadržati hrvatske pomorce, a to je definitivno njihova misija i to žele u budućnosti nastaviti raditi. Dogovoreno je povećanje plaća, što kroz osnovicu, što kroz dodatke i bonuse i to bi sve skupa od 1. srpnja trebalo ići gore za nekih 15-ak posto. Detalje još ne možemo definirati, ali od 1. srpnja će definitivno svim hrvatskim časnicima na Tankerskoj plovidbi plaće ići gore za nekih 15 posto, potvrdio nam je Melvan. 


Melvan dodaje kako su se u Tankerskoj plovidbi time približili, ako ne i pretekli, neke druge svjetske kompanije tankera. Glavni tajnik SPH ističe kako je i njima u sindikatu važno da što više naših pomoraca plovi na hrvatskim kompanijama. Zato će nastaviti pregovore i s drugim brodarima u Hrvatskoj. 


A prije nekoliko dana u našem je programu potražnju za hrvatskim pomorcima komentirao i predsjednik Uprave Tankerske plovidbe, Mario Pavić. 


- Mi stvaramo kadar i godišnje smo znali ukrcati između 100 i 150 vježbenika i kad ga stvorimo sigurno je nekome lakše platiti i uložiti u kadar koji smo mi stvorili i odgojili, pa nam to utoliko stvara probleme. Jako nam je važna mjera "retention rate", odnosno stopa zadržavanja pomoračkoga kadra, prije svega časnika, jer to naši klijenti i unajmitelji mjere, što je jako bitan parametar u poslovanju, tako da ćemo mi u vrlo kratkom vremenu morati i redivirati primanja naših časnika i dovesti ih u rang s našom najboljom konkurencijom. Nadam se da će naš pomorac ostajati duže na firmi te da će u konačnici biti zadovoljan i sa svojim primanjima i da mu neće biti potrebno odlaziti na strane kompanije, izjavio je tada Pavić. 


 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.