Hrvatski radio

Radio Zadar

Ministar Mornar: Obrazovanje je bitno

23.09.2014.

11:14

Autor: Nikola Barač

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mi na žalost obrazovanju ne dajemo značaj kao što bi trebali. Deklarativno da, ali u stvarnosti ne - kazao ministar Mornar na skupu u Zadru koji je okupio stručnjake iz 11 zemalja.

Na zadarskom Sveučilištu u tijeku je trodnevna radionica na temu temi „Upravljanja inicijalnim obrazovanjem nastavnika", koja djeluje u sklopu Radne skupine Europske komisije za izradu strategije Education and Training 2020. Uspjeli smo okupiti stručnjake iz 11 zemalja na jednom tako značajnom području kao što je obrazovanje - istaknuo je ministar Vedran Mornar .

Mi na žalost obrazovanju ne dajemo značaj kao što bi trebali. Deklarativno da, ali u stvarnosti ne. Ovo je potez koji pokazuje da je obrazovanje bitno i vjerujem da će iskustva sa ovoga skupa svima dobro doći. - kazao je ministar Mornar.

Prorektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican istaknula je kako na sveučilištu vrlo ozbiljno shvaćaju nastavničko zanimanje, čije se kompetencije dižu na najveću razinu. Želimo pokazati da su naši učenici i studenti najveća dragocjenost, a takvima ih mogu učiniti samo kompetentni nastavnici - dodala je prorektorica Vican.

Na pitanje novinara što očekuje učenike kada se dovrši nova strategija obrazovanja na kojoj se trenutačno radi, ministar Mornar je rekao kako se nada da djecu čeka škola u koju će ići s veseljem, a ne kao danas. Naime, današnja škola je pretrpana činjenicama, djeca uče na pamet umjesto s razumijevanjem, a nastavnici se natječu s gradivom, a rezultati su zbilja porazni.

Nadam se da će ta strategija koja, između ostaloga propisuje i 9-godišnju osnovnu školu, dovesti do humanijega obrazovnog sustava u kojem će djeca savladavati gradivo bolje i sa većim zanimanjem - istaknuo je ministar Mornar.
Skup traje do sutra, a stručnjaci u svojim područjima na kraju će dati preporuke. Inače, do 2015.planirane su još dvije radionice kada bi taj službeni EU dokument trebao biti objavljen.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.