Hrvatski radio

Radio Zadar

Na otoku Murteru održava se prvi sajam tradicijske drvene brodogradnje

04.06.2022.

10:23

Autor: Ana Bralić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Na otoku Murteru održava se prvi sajam tradicijske drvene brodogradnje

Na otoku Murteru održava se prvi sajam tradicijske drvene brodogradnje

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

U Betini na otoku Murteru održava se prvi sajam tradicijske drvene brodogradnje. U tri dana pripremljena su brojna događanja, od panel rasprave o budućnosti drvene brodogradnje do regate i prezentacije starih brodskih zanata.


Devedest mu je godina i najstariji je betinski kalafat. Radio je, kaže, i u inozemstvu u brodogradilištu željeznih brodova, no drveni su bez premca.


- Ništa se ne može zamijenit za drvo, dok god drva ima u gori do tada brod može trajati, kaže Ante Njemac Balin, kalafat.


A upravo kao počast i zahvala svim betinskim brodograditeljima, organiziran je Sajam. Kao mjesto povezivanja svih brodograditelja i proizvođača opreme za ove drvene ljepotane, ali i prezentacije svekolike otočne baštine.


- Tu su i naši OPG-ovci, znači lokalna spiza, lokalno iće i piće jer sve to skupa zajedno čini jedan krasan turistički proizvod, ali je to zapravo i pitanje lokalnog identiteta, rekla je Mirela Bilić, voditeljica marketinga Muzeja betinske drvene brodogradnje.


Koji godinama čuvaju brojne otočne udruge, ali i upozoravaju da nije sve u njihovoj moći.


- Sustav školstva, dodjeljivanje koncesija tradicijskim obrtima sada je na državnim institucijama i smatramo da su one te koje dalje trebaju pokrenuti i stabilizirati drvenu brodogradnju, pokrenuti mladi naraštaj i dati im nadu da u drvenoj brodogradnji ima budućnosti, rekla je Marinka Fržop, predsjednica Udruge Betinska gajeta 1740.


Jer oni koji se bave tim poslom reći će:


- Ima posla, samo treba biti kreativan i tražiti malo, i tržište, treba biti ekonomičan. Od nas se traži da budemo i trgovci i majstori, i teško je to ukomponirati, ali da se i internet je danas tu. Da se živiti, kaže Ljubomir Ante Fržop, betinski brodograditelj u drvu.


Pregršt je događanja predviđeno u tri dana sajma - od radionica tradicijskih zanata do regate drvenih tradicijskih brodova. A sve kao svojevrsna oda Betini, uz Korčulu, najpoznatijem i najstarijem sjedištu vrsnih brodograditelja.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.