Hrvatski radio

Radio Zadar

10:23 / 04.06.2022.

Autor: Ana Bralić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Na otoku Murteru održava se prvi sajam tradicijske drvene brodogradnje

Na otoku Murteru održava se prvi sajam tradicijske drvene brodogradnje

Na otoku Murteru održava se prvi sajam tradicijske drvene brodogradnje

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

U Betini na otoku Murteru održava se prvi sajam tradicijske drvene brodogradnje. U tri dana pripremljena su brojna događanja, od panel rasprave o budućnosti drvene brodogradnje do regate i prezentacije starih brodskih zanata.


Devedest mu je godina i najstariji je betinski kalafat. Radio je, kaže, i u inozemstvu u brodogradilištu željeznih brodova, no drveni su bez premca.


- Ništa se ne može zamijenit za drvo, dok god drva ima u gori do tada brod može trajati, kaže Ante Njemac Balin, kalafat.


A upravo kao počast i zahvala svim betinskim brodograditeljima, organiziran je Sajam. Kao mjesto povezivanja svih brodograditelja i proizvođača opreme za ove drvene ljepotane, ali i prezentacije svekolike otočne baštine.


- Tu su i naši OPG-ovci, znači lokalna spiza, lokalno iće i piće jer sve to skupa zajedno čini jedan krasan turistički proizvod, ali je to zapravo i pitanje lokalnog identiteta, rekla je Mirela Bilić, voditeljica marketinga Muzeja betinske drvene brodogradnje.


Koji godinama čuvaju brojne otočne udruge, ali i upozoravaju da nije sve u njihovoj moći.


- Sustav školstva, dodjeljivanje koncesija tradicijskim obrtima sada je na državnim institucijama i smatramo da su one te koje dalje trebaju pokrenuti i stabilizirati drvenu brodogradnju, pokrenuti mladi naraštaj i dati im nadu da u drvenoj brodogradnji ima budućnosti, rekla je Marinka Fržop, predsjednica Udruge Betinska gajeta 1740.


Jer oni koji se bave tim poslom reći će:


- Ima posla, samo treba biti kreativan i tražiti malo, i tržište, treba biti ekonomičan. Od nas se traži da budemo i trgovci i majstori, i teško je to ukomponirati, ali da se i internet je danas tu. Da se živiti, kaže Ljubomir Ante Fržop, betinski brodograditelj u drvu.


Pregršt je događanja predviđeno u tri dana sajma - od radionica tradicijskih zanata do regate drvenih tradicijskih brodova. A sve kao svojevrsna oda Betini, uz Korčulu, najpoznatijem i najstarijem sjedištu vrsnih brodograditelja.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.