Hrvatski radio

Radio Zadar

Na Zeleni telefon stiglo 206 prijava

01.02.2014.

09:00

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ukupno je na Zeleni telefon u 2013. godini pristiglo 206 prijava, što je za 30 prijava više nego u 2012. godini. Naši sugrađani posebno su osjetljivi na divlje deponije kojih nažalost ima diljem, ne samo naše županije, već i cijele Hrvatske.

Udruga „Eko – Zadar“  završila je s provedbom projekta Zeleni telefon za 2013. godinu kojega je financirao Grad Zadar, UO za graditeljstvo i zaštitu okoliša, u iznosu od 24.400,00 kuna.

 U sklopu projekta vodili  su  evidenciju pristiglih prijava raspoređenih u 13 kategorija različitih okolišnih problema, te uočili da naše sugrađane opet najviše smetaju problemi koji se odnose na kategoriju RAZNO i  OTPAD. Posebno su osjetljivi na divlje deponije kojih nažalost ima diljem, ne samo naše županije, već i cijele Hrvatske.

Ukupno je na Zeleni telefon u 2013. godini pristiglo 206 prijava, što je za 30 prijava više nego u 2012. godini. Brže i lakše su rješavali one prijave koji se odnose na kategoriju RAZNO, a to su  obično različiti savjeti iz ekološke poljoprivrede, uzgoja hrane ili pak ekološkog sjemenarstva. Nažalost ima i onih prijava koje su, i nakon ponovljenih  prijava, još uvijek u postupku rješavanja. To je obično slučaj onda kada se radi o velikim zagađivačima.

 Zeleni telefon projekt je kojeg udruga kontinuirano provodi od 2003. godine, te se preko ovog projekta stalno educiraju volonteri za rad na njemu, što je bio jedan od ciljeva projekta. Tako se protekle 2013. za rad na Zelenom telefonu obučilo 5 novih volontera/ki.

S obzirom da se iz godine u godinu broj pristiglih prijava stalno povećava, iz Eko Zadra zaključuju da je projekt Zeleni telefon prepoznat među našim sugrađanima kao jedini servis na području Zadarske županije na koji se građani mogu obratiti s problemima u okolišu.

Pravo na očuvani i zdrav okoliš  jedno je od naših temeljnih prava, a kvaliteta okoliša osnova je za razvoj naše zemlje.

Bolja informiranost, suradnja i povezanost s lokalnom upravom i institucijama, sve što pruža Zeleni telefon, doprinosi učinkovitoj zaštiti okoliša u gradu Zadru i Zadarskoj županiji, a samim tim i održivom razvoju.

I nakon završetka ovog projekta financiranog od Grada Zadra, Zeleni telefon nastavlja sa svojim radom, te će i nadalje pružati savjete i pomoć građanima kako bi lakše došli  do rješenja i otklanjanja problema u okolišu, poručuju iz udruge Eko Zadar.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.