Hrvatski radio

Radio Zadar

Na ZL Zadar počeo sezonski red letenja i primjena "schengenskih" pravila

26.03.2023.

09:47

Autor: HRT Radio Zadar/ZL Zadar

Jutrošnji let iz Wroclava

Jutrošnji let iz Wroclava

Foto: N. Barać / ZL Zadar

S ljetnim računanjem vremena, počeo je i ljetni red letenja u Zračnoj luci Zadar, ali i Schengen režim u zračnim lukama. 

Prvoga dana očekuje se dvadesetak rotacija zrakoplova, a prvim zrakoplovom Ryanaira iz poljskoga grada Wroclava, stiglo je 150 gostiju. 


Izvan schengenskog režima oko 13:20 očekuje se 176 putnika iz Dublina koji će koristiti novi aneks terminala.

Zračna luka Zadar od ponoći je u tzv. Schengen režimu u dolasku i odlasku putnika. Izgrađena su dva potpuno nova privremena aneksa na zgradu. Uloženo je oko 2.2 milijuna eura. 


Najveće su promjene u samim putničkim tokovima koji će za sve putnike unutar schengenskog prostora biti jednostavniji i lakši, odnosno bez kontrole putovnica. 


Za putnike izvan tog režima zapravo se ne mijenja ništa, osim što će na našoj zračnoj luci imati novi odlazni terminal – rekao je direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić koji je također istaknuo kako ove godine očekuje oko 5 posto veći promet putnika u odnosu na prošlu, rekordnu 2022. godinu kada je po prvi put zabilježen milijunski promet.Zrakoplov iz poljskog Wroclava

Zrakoplov iz poljskog Wroclava

Foto: N. Barać / ZL Zadar

Inače, u ljetnom redu letenja ove godine Zračna luka Zadar imat će ukupno 70-ak linija. Od novih kompanija, primjerice, dolazi Scandinavian (S.A.S.) s linijom za Kopenhagen, zatim People's za St. Gallen i AeroItalia za Forli.


Što se tiče najvećeg partnera Ryanaira, oni u ljetnom redu letenja nude 47 linija, a do sada su u ponudi i 3 nove linije i to za talijanski Milano Malpensa (MXP), njemački Muenster i poljski Rzeszow.


- Također, možemo s ponosom naglasiti kako ove godine imamo i dvije nove domaće linije hrvatske aviokompanije Trade air za Rijeku i Osijek, ističu iz Zračne luke Zadar. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.