Hrvatski radio

Radio Zadar

Nadinsko blato u blatu!

25.09.2014.

11:35

Autor: Ante Kolanović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog golemih količina kiša Nadinsko blato, najvinorodnije područje u Zadarskoj županiji, izgleda kao veliko jezero. U takvim uvjetima, berba je gotovo nemoguća, jer vinogradari ne mogu niti prići vinogradima. Pokušavaju gotovo sve, pa čak i kopati malene kanale kroz koje voda istječe.

Ako za nekoliko dana ne uspiju ispumpati vodu iz svojih vinograda, mnogima će propasti velika većina uroda, time i cjelogodišnji trud, što Nadinjane, naravno baca u očaj.

Prije nego smo krenuli na snimanje reportaže koja će biti objavljena u najgledanijoj emisiji HRT-a - Plodovima zemlje u nedjelju, Nadinjani su nam rekli da ponesemo i kanu. Tek kad smo došli u "polje", uvidjeli smo da se ne šale. Velik dio vinograda, osobito onih zapadnijih, potpuno je pod vodom.
    Potop! Ne možeš prići vinogradu ni s jedne strane. Moraš iznositi ovako u kantama. Ako spasimo 20 posto uroda, bit će dobro, 30 posto nikako! Evo gledaj, hvata se za glavu i pokazuje nam grožđe u raspadanju napadnuto truleži Ivan Vrsaljko, nadinski vinogradar.

Niko Vrsaljko, također nadinski vinogradar, osim velikih količina kiša za loše stanje drži odgovornima i Hrvatske vode koje, kaže, nisu održavale odvodne kanale, pa voda nije imala gdje isjecati. 

    Ne može bit žalosnije nego što jest! To je opći potop! Ja u mojih 20 godina koncesije, gotovo svake godine se borim s vodom. Što ću sad? Rižu uzgajati?! 

Iako pritisnut nevoljama, kao i ostali vinogradari, Nediljko Margarin ne želi kukati. Ni gomila vode mu nije slomila duh. Počeo je kopati male kanale kojima vode istječe u glavni odvod. Kaže da će, ako ne istjera vodu iz polja, ući u pregovore za kupnju dobrog motornog čamca, pa da će u njega stavljati ubrani urod. Ima 11 000 trsova i gotovo sve je pod vodom.

    Sve pliva od kraja do kraja vinograda, a svaki je red dug jedan kilometar. Nešto smo uspjeli spasiti, ostalo pokušavamo. Palo je 300-400 litara, a to je izvanredno stanje. Neću plakati, jer se tako ništa neće promijeniti. Mislim da nisu krivi ovi u Hrvatskim vodama, nego golema količina kiše, kaže Margarin.
    Dio uroda spasit će se i zbog novih crpki koje ispumpavaju 1500 litara vode u sekundi iz odvodnih kanala i tjeraju je u retencijsko jezero. Ako ovo stanje potraje, urodu prijete razne bolesti, od peronospore preko pepelnice do truleži.


    Ovakvu godinu nije mogao predvidjeti nitko. Neki su malo bolje štitili, a neki lošije, međutim kod svih ima šteta. Ne mislim da su odgovorne Hrvatske vode. Kanali su čisti i održavani. Jednostavno nismo imali sreće, trezven je Željko Vrsaljko, predsjednik MO Nadin i vinogradar.
Da bi razina šećera u grožđu bila optimalna, potrebno je najmanje mjesec dana sunca prije berbe. Takvi se uvjeti nisu poklopili, no šećer, unatoč svemu - nije tako loš. Merlot ima oko 20 gradi, sirah između 18, 5 i 19. Najviše su stradale bijele sorte. Kvaliteta grožđa jest nešto niža, ali je i dalje zadovoljavajuća. Cijene su na razini prošle godine - između 6 i 8 kuna za kilogram.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.