Hrvatski radio

Radio Zadar

Nasilniku iz Gospića nedavno izrečena zabrana približavanja supruzi

23.08.2022.

18:36

Autor: HRT/IMS/Hina

Gospić

Gospić

Foto: HTV / HRT

Gospićanin (36) kojega policija istražuje jer je u ponedjeljak nožem pokušao ubiti suprugu i njenog prijatelja, a potom se nakon opkoljavanja te pregovaranja predao policiji i prošlog je tjedna uhićen zbog nasilja nad suprugom, ali je pušten samo uz zabranu približavanja.

Njegova žena (27) i 21-godišnjak kojima je u ponedjeljak nanio po život opasne ozljede i dalje su životno ugroženi i nalaze se u jedinicama intenzivnog liječenja, žena u Gospiću, a njen prijatelj u Zadru.


Glasnogovornica ličko-senjske policije Maja Brozičević opisala je da je policija tijekom jučerašnje potrage bjegunca locirala u Bilaju kod Gospića, mjesto je opkoljeno, pozvan je pregovarač i postupalo se, kaže, s namjerom da se osumnjičenik sam preda.


- Osoba se zabarikadirala u jedan objekt i prijetila da će se samoozlijediti. Policijski službenici su uz pomoć pregovarača nakon sat vremena uspjeli osobu nagovoriti da se preda u policijske ruke, rekla je Maja Brozičević, glasnogovornica PU ličko-senjske.


Policija za kriminalističko istraživanje i izradu kaznene prijave s kvalifikacijom djela ima rok do ponoći, a po svemu što je do sada potvrđeno napadač je počinio kazneno djelo ubojstva u pokušaju i teškog ubojstva u pokušaju te mu prijeti dugotrajna kazna zatvora.


- Ovo nije prvi slučaj, a sigurno ni zadnji jer je gospodin koji je počinio zločin već bio prijavljen. Prijavljeni ljudi koji su registrirani kao počinitelji zločina slobodno šetaju i ponovno počine zločin, rekla je Mandica Dasović.

Sutra ispitivanje u državom odvjetništvu


Županijska državna odvjetnica Vera Magdić Bižanović kaznenu prijavu i saslušanje osumnjičenika očekuje sutra. Potvrdila je da je od Općinskog državnog odvjetništva u Gospiću zatražila izvješće o prošlotjednoj kaznenoj prijavi protiv 36-godišnjeg napadača za oduzimanja slobode i prijetnje istoj ženi.


Tužiteljstvo je po toj prijavi postupao, ali je osumnjičenik pušten na slobodu, samo uz mjeru opreza "zabrane približavanja ženskoj osobi na udaljenost od 50 metara".


Ravnateljica gospićke Opće bolnice Sandra Čubelić rekla je Hini da je pacijentica s višestrukim ubodima u trbuh zadobila tako teške ozljede da je operacija trajala četiri sata.


Kirurzi su dali sve od sebe da je spase, unutarnji su organi bili oštećeni i crijeva, tako da se može reći da je sada stabilno, ali i dalje životno ugrožena, rekla je Čubelić.


Prema njenim riječima i mladić koji je jučer bio u bolnici u Gospiću kasno navečer je prebačen u Zadar gdje je operiran.


Zamjenik ravnatelja Opće bolnice u Zadru Edi Karuc rekao je da su 21-godišnjaku teške ozljede operacijom stabilizirale te se sada nalazi na intenzivnom liječenju. Za sada je njegovo stanje stabilno, ali je još uvijek zbog težina ozljeda životno ugrožen, rekao je Karuc.


Grupa Korak: Sudovi trebaju interventne timove za zlostavljanja i prijetnje


Predsjednica karlovačke Ženske grupe Korak Mirjana Duduković upozorila je nakon posljednjeg slučaja obiteljskog nasilja u Gospiću sudstvo i javnosti da treba prestati s podcjenjivanjem zlostavljanja i prijetnji te da se na sudovima hitno moraju formirati interventni timovi.


Glavni je problem što institucije zadužene za suzbijanje obiteljskog nasilje i dalje zlostavljanje osobe ne doživljavaju kao ugrozu života, jer nikome na čelu ne piše hoće li ili neće ostvariti izrečene prijetnje ubojstva, ali ako protiv nekog imate više prijava, mora postojati i stručna sigurnosna prosudba i učinkovito postupanje, smatra Duduković i kritizira način na koji se primjenjuje zaštitna mjera zabrane približavanja.


Zabrana približavanja nekoj osobi nema efekta ako se zna da tu zaštitnu mjeru nitko ne kontrolira, da zlostavljača nitko ne kontrolira, kaže Duduković i naglašava da je apsurdno da policija samo ponekad zove žrtvu i pita poštuje li zlostavljač mjeru neprilaska.


Prije su aktivistice za borbu protiv nasilja nad ženama bile uključivane u razna nacionalna tijela, a sada nitko iz sedam prvih skloništa za žene nije ni u kakvom tijelu, stručnom timu, a puno bi više trebalo surađivati, tvrdi Duduković, pozivajući na suradnju sve koji djeluje na sprječavanju nasilja u obitelji i pomaganja žrtvama, centre za socijalnu skrb, policiju, sudstvo i nevladine organizacije.


Ali mi to govorimo već 20 godina, osjećam se kao budala kad to ponavljam, a sve se jako sporo rješava. Dodaje da slučajeva kao u Gospiću ima svugdje i da se stalno pita što se još mora dogoditi u društvu da se nešto promijeni.


Smatram da bi na sudovima trebali postojati posebni odjeli koji bi takve hitne stvari rješavali ne čekajući red. Kada žena prijavi nasilje prođe i godinu dana do prve sudske rasprave. Za to vrijeme može biti već 100 puta ubijena. Nije u redu ni ako se čeka par mjeseci. Mora postojati interventni dio suda koji će odmah nešto rješavati, u pola noći, ako treba, zaključila je Duduković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.