Hrvatski radio

Radio Zadar

Neobičan ulov u privlačkoj mreži

10.01.2014.

12:36

Autor: Ante Kolanović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Šime Glavan, ribar iz Privlake, ulovio je na lokalitetu u Mletku na pjeskovitom dnu na dubini od dva metra metara, u mreži barakudi neobičnog stanovnika - plavog raka.

Latinskog naziva Callinestes sapudus, ovaj rak uobičajeno živi u Atlantskom oceanu te uz obalu sjeverne Amerike, odakle se, vjerojatno usisavanjem balastnih voda na velike tankere, proširio svjetskim morima, pa je tako završio i u Jadranu. Osim plavih nogu, čemu i duguje svoje ime, prepoznatljiv je i po tzv. kopljima, rožnatim izraslinama na bokovima koji mu služe za obranu. Hrani se uglavnom školjkama. Plavi rak pripada deseteronošcima, odnosno obitelji veslača, rakovima čiji par zadnjih nogu izgleda poput vesala, što mu služi za plivanje. Prvi je put u Jadranu ulovljen 1949. u venecijanskoj laguni, a prvi primjerak u našim vodama ulovljen je na ušću Neretve prije osam godina. Vrlo je ukusan i može narasti do 25 cm.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.