Hrvatski radio

Radio Zadar

NP Paklenica - odličan izbor za susret s prirodom

17.04.2022.

15:13

Autor: HRT/E.L.S.

Nacionalni park Paklenica - odličan izbor za susret s prirodom

Nacionalni park Paklenica - odličan izbor za susret s prirodom

Foto: HRT / HRT

Ime je dobio po smoli, takozvanoj paklini, a dom je autohtonog crnog bora podno čijih šuma teku planinski potoci. Riječ je, naravno, o Nacionalnom parku Paklenica koji zaista nudi svakome ponešto.

Nacionalni park Paklenica obiluje brojnim krškim reljefnim oblicima, među kojima su posebno važni podzemni oblici, špilje i jame. Svakako najatraktivniji i najvredniji dijelovi južnog Velebita jesu zadivljujući kanjoni Velike i Male Paklenice. Ovdje se nalaze najviši velebitski vrhovi. A osim što plijeni svojim planinama i vrhovima ona je i alpinistička izazovna poslastica.


- Samo jučer u Nacionalnom parku je bilo čak tisuću posjetitelja, što je dobar pokazatelj, očekuje se dobra turistička sezona. Prema statistici, od 1.1. do 15.4. ove godine, imali smo 24 posto više posjetitelja u odnosu na isto razdoblje 2019. koja je bila rekordna godina po posjećivanju - rekla je Natalija Andačić, ravnateljica NP-a Paklenica.


Inače, u Nacionalni park možete već sutra jer su pripremljene razne aktivnosti i pogodnosti - posjetitelje čekaju jeftinije ulaznice, besplatno mogu posjetiti špilju turistički uređenu špilju "Manita peć"...


- Kako općina i Starigrad slave blagdan sv. Jurija u narednom tjednu će biti razna događanja u Starigradu, a sve će kulminirati 1. svibnja kada se tradicionalno organizira 22. međunarodni susret penjača (Big Wall Climbing) - najavila je ravnateljica Andačić.


Susret se sastoji od više natjecanja, najatraktivnije je možda Big Wall Speed Climbing gdje penjači u parovima penju dužinu od 160 metara, težine 6c+, što je prilično teško. Dosadašnji je rekord 15 minuta i 15 sekundi. U ženskoj kategoriji se penje smjer Karamara Sweet Temptation - 110 metara, težine 6a+. Bit će i penjački maraton kada penjači penju od zore do sumraka gdje je cilj ispenjati što više smjerova i dobiti što više bodova. Djeca pak se mogu iskušati u brzinskom natjecanju u penjanju koje je uvijek popularno i atraktivno.


Na rasporedu događanja u Nacionalnom parku je i festival znanosti u sklopu kojeg će stručne službe ponuditi edukativne radionice za škole, stručna vođenja itd.


U lipnju se otvara posjetiteljski centar, koji je uređen u podzemnim tunelima, u kanjonu Velike Paklenice. Bit će to vrlo atraktivan centar, kaže ravnateljica, imat će ulazni svjetlosni tunel, gdje će se miješati svjetla, grafika, zvukovi prirode i voditi posjetitelje u priču o Velebitu. Interaktivno će biti prikazana prirodna baština Velebita, bit će ondje i umjetna špilja, simulator puhanja bure, edukativne igrice i aplikacije... Riječ je o velikom projektu - "Podzemni grad u srcu Velebita". Trenutno se dovršava uređenje centra i pješačkih staza u kanjonu Velike Paklenice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.