Hrvatski radio

Radio Zadar

Odvjetnik Vilajtović: Kalmeta ne bi trebao biti uhićen

18.11.2014.

12:03

Autor: Nikola Barać

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je jučer USKOK objavio da je u sklopu afere Remorker proširena istraga i na sadašnjega gradonačelnika Zadra, te bivšega ministra Božidara Kalmetu, njegov odvjetnik Krešimir Vilajtović istaknuo je kako Kalmeta, barem u ovoj fazi, ne bi trebao biti uhićen.

Ne postoji niti jedan formalni, zakonski, a niti stvarni razlog da bi se uhitilo ili odredio istražni zatvor protiv Kalmete - rekao je Vilajtović.

Na pitanje zašto je tome tako, Vilajtović je rekao da postoje tri ili četiri zakonska argumenta za tu tvrdnju. "Naime u ovom postupku koji traje više od godine dana, saslušani su svi svjedoci, provedene su i druge dokazne radnje, vještačenja i ispitivanja suokrivnjenika, dakle ne može nikako utjecati na nekoga tko je već dao svoj iskaz. S druge strane, Kalmeta više nije na poziciji ministra koja mu se sada inkriminira, što znači da ne može ni ponoviti kazneno djelo jer ono proizlazi iz te funkcije ministra, a naravno treći razlog, mogućnost bijega to naravno ne dolazi u obzir. Prema tome ne postoje ni formalni ni pravni razlozi za uhićenje ili pritvaranje Kalmete" - ističe Vilajtović.

Na pitanje je li to sve stoji u slučaju podizanja optužnice Vilajtović je kratko odgovorio "tako je". Na dodatno pitanje koliku kaznu zatvora Kalmeta može dobiti ako bude osuđen za kaznena djela koja mu se stavljaju na teret odvjetnik Vilajtović je rekao maksimalno deset godina.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.