Hrvatski radio

Radio Zadar

Oprost dugova za najugroženije?

02.09.2014.

09:55

Autor: HRT-Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vlada napokon kreće u realizaciju najavljenog oprosta dugova socijalno najugroženijim građanima.

To su nezaposleni, umirovljenici s niskim mirovinama i korisnici socijalne pomoći koji duguju do 10 tisuća kuna i dužni su dulje od godinu dana, a zbog dugova su pod ovrhama.  Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike Milanka Opačić i ministar financija Boris Lalovac jučer su imali prvi sastanak s bankarima i najjačim teleoperaterima. Nadaju se dogovoru i oprostu dugova. 

Radi se o krizi koja je dugogodišnja i država mora intervenirati, ovdje ne postoje tržišni elementi, tržišni mehanizmi na što se uglavnom veliki vjerovnici  stalno pozivaju, pustite nas da mi naplatimo svoje dugove. Ovdje država vrlo jasno stoji, ne možete ići prema socijali, ne možete ići prema ugroženim građanima zbog krize i tu država mora pokazati svoju socijalnu osjetljivost – kaže ministar Lalovac.

Ja moram reći , imamo negdje oko 140 000 ljudi koji su dužni oko 500 milijuna kuna, njih negdje 9 500 imaju oročenu štednju što znači da , recimo tako, igraju nepošteno, s jedne strane su dužni, s druge imaju oročenu štednju i oni ne ulaze u bilo kakvu priču o oprostu. Međutim, postoji jedan veliki broj ljudi, negdje oko 70 000, koji spadaju u kategoriju umirovljenika, kategoriju nezaposlenih, i oni koji su korisnici socijalne pomoći – kaže ministrica Opačić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

18 h

Nadin 2022

Kušanje vina