Hrvatski radio

Radio Zadar

Optužno vijeće potvrdilo optužnicu protiv Tanaskovića

09.02.2023.

12:35

Autor: Vladimir Šetka

Duško Tanasković

Duško Tanasković

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Optužno vijeće Županijskog suda u Zadru potvrdilo je optužnicu protiv srpskog državljanina Duška Tanaskovića koji se tereti ubojstvo. Podsjećamo, Tanaskovića optužnica tereti da je u kolovozu prošle godine na plaži Katarelac na Pagu iz neposredne blizine pucao u potiljak i ubio Crnogorca Gorana Vlaovića. Vjeruje se da je riječ o naručenom smaknuću i obračunu srpsko - crnogorskih kriminalnih skupina. Suđenje bi trebalo početi uskoro, a bude li Tanasković proglašen krivim prijeti mu između 5 i 20 godina zatvora. 

Nakon provedene istrage Županijsko državno odvjedništvo u Zadru optužnicu je podiglo prije nešto manje od mjesec dana. Tanaskoviću se na teret stavlja da je 25. kolovoza prošle godine u šest sati ujutro ubio 39-godišnjeg Gorana Vlaovića ispred noćnog kluba na plaži Katarelac na Pagu. 


U optužnici stoji da mu je prišao mu s leđa i, s ciljem da ga usmrti, iz pištolja iz neposredne blizine ispalio hitac u glavu. Od posljedica teškoga ranjavanja Vlaović je umro na putu do zadarske bolnice. 


- Nakon održane sjednice Optužnog vijeća, vijeće je optužnicu potvrdilo. To znači da će sada spis biti dodijeljen raspravnom sucu i da se ubrzo očekuje zakazivanje rasprave. Okrivljenik se tereti za kazneno djelo protiv života i tijela - ubojstvo za koje je po zakonu zapriječena kazna zatvora od 5 do 20 godina. Sjednica radi potvrđivanja optužnice je nejavna, a da li će kazneni postupak u fazi rasprave biti javan i da li će biti prijedloga za isključenje javnosti o tome će odlučiti Raspravno vijeće. Početak suđenja se očekuje vrlo brzo s obzirom da se radi o spisu hitne naravi jer se okrivljenik nalazi u istražnom zatvoru, izjavila je predsjednica Optužnog vijeća, sutkinja Županijskoga suda u Zadru Sandra Radanović. 


Njegov branitelj, splitski odvjetnik Vinko Gulišija, kaže kako je bilo za očekivati potvrđivanje optužnice te govori o tome kako će biti koncipirana obrana.


- Okrivljenik se izjasnio da se ne osjeća krivim. Mi smo osporavali i pravnu kvalifikaciju i oblik krivnje, problematizirali smo i vještačenje koje je nama najspornije u cijeloj toj priči, a govorim o psihijatrijskom vještačenju. Odluka je da će iznijeti obranu, međutim točno kakva će obrana biti odlučit ćemo nakon ispitivanja upravo ovih vještaka, za koje smatramo da je nalaz i mišljenje nelogično. Nevjerojatno je da netko, tko boluje od paranoidne shizofrenije da se za njega može utvrditi da je u cijelosti ubrojiv, rekao je Gulišija.  


Tanasković je zamolbenim putem u Zadru ispitan i na zahtjev crnogorskoga tužiteljstva. - Državno odvjetništvo Crne Gore je zatražilo od Republike Hrvatske da se Tanasković ispita vezano za teško ubojstvo u Budvi u svojstvu osumnjičenika, rekao nam je Gulišija. 


Riječ je o ubojstvu koje se dogodilo u lipnju prošle godine u Budvi. 


                                         


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.