Hrvatski radio

Radio Zadar

Oštre riječi u Saboru: Što Vlada namjerava s Inom?!

16.06.2014.

12:50

Autor: HRT web

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nekoliko saborskih klubova suglasilo se s ocjenom predsjednika Republike Ive Josipovića da pravomoćna presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu dokazuje da je Sanader počinio veleizdaju. No podsjetili su da je HDZ-ova Vlada jednoglasno podržavala sve Sanaderove odluke, a dio ih je zatražio od Vlade da Saboru podastre strategiju daljnjeg upravljanja Inom i da se izjasni kako namjerava pristupiti arbitraži s MOL-om.

Vrdoljak: Nastavit ćemo pregovore s MOL-om

O prošlotjednoj presudi Vrhovnog suda, koji je Sanadera pravomoćno osudio na osam i pol godina zatvora, klubovi su raspravljali nakon stanke na zahtjev HNS-a. Nada Turina Đurić (HNS) je ocijenila da je riječ o epilogu vladavine HDZ-a, koji je, busajući se u svoju državotvornost i stavljajući ruku na srce, drugom rukom duboko posegao u džepove svih građanaNadam se da će u ovim pregovorima s MOL-om sve biti transparentno, da ćemo znati na koji način Hrvatska želi dalje nastaviti suradnju sa MOL-om ili možda s nekom drugom tvrtkom", kazala je Turina Đurić.

SDP-ov Nenad Stazić ističe da je presudom Vrhovnog suda osuđen samo jedan čovjek, iako je sve odluke jednoglasno donosila cijela HDZ-ova Vlada. Podsjetio je kako je Sabor osnovao istražno povjerenstvo koje je trebalo utvrditi okolnosti pod kojima je sklopljen međudionički ugovor u Ini. Ali HDZ-ova većina u tom istražnom povjerenstvu je nametnula zaključak da je sve u redu, ustvrdio je Stazić te zaključio da nije riječ o veleizdaji samo jednog čovjeka.

Laburist Branko Vukšić presudu Vrhovnog suda tumači i kao poruku Saboru da ne treba tolerirati autokratsko vladanje i bahatost sa saborske govornice, koja se, kaže, ponavlja i kod Kukuriku vlasti. Ocijenio je da Vlada treba doći pred Sabor i reći što je predmet arbitraže s MOL-om te da bi Hrvatska, ako poštuje odluke suda, do kraja arbitraže morala zamrznuti vlasnička prava MOL-a u Ini. 

Slično misli i Vesna Škare Ožbolt (DC), koja ističe da se ugovor koji je nastao na temelju koruptivnog kaznenog djela ne smatra pravovaljanim ni u jednoj zemlji. U Saboru moramo proučiti Vladinu strategiju i vidjeti što misli napraviti u odnosima s MOL-om. Tome u Saboru ne treba posvetiti 10 minuta, nego provesti kvalitetnu raspravu, rekla je Škare Ožbolt.

Nezavisna Jadranka Kosor presudu Vrhovnog suda čita kao dokaz da nije bila riječ o političkom progonu, za što ju je Sanader optuživao dok je bila na premijerskoj funkciji. Kosor također očekuje suspenziju MOL-ovih upravljačkih prava u Ini, a postavila je i pitanje nefunkcioniranja europskog uhidbenog naloga (EUN) u slučaju predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija.

Nezavisni Damir Kajin ustvrdio je da su u Istri na djelu Fimi-medije 100 puta suptilnije od Sanaderove, te izrazio uvjerenje da Inu na savjesti ima i trećesiječanjska administracija, koja je MOL-u prodala kontrolni paket Ininih dionica. 

O pravomoćnoj presudi Sanaderu HDZ-ov klub se nije izjašnjavao. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.