Hrvatski radio

Radio Zadar

Otkup brodova bez poreza !

07.11.2014.

12:17

Autor: B. Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zadru se održavaju 19. susreti ribara koji su okupili brojne ljude od mora, stručnjake, predstavnike vlasti te druge koji će raspravljati o brojnim problemima koji muče ovu značajnu hrvatsku gospodarsku granu. Već na početku skupa ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ribarima je donio dobru vijest.

Zbog situacije koja vlada u ribarstvu mnogi ribari u posljednje vrijeme razmišljaju da brodove pošalju u rezališta za što bi dobili naknadu. Dosada međutim nisu znali hoće li na to platiti porez. Vlada je jučer donijela sljedeći dokument- rekao je danas Jakovina:

Novi Prijedlog zakona po kojem ćete svi vi koji ćete koristiti trajnu obustavu odnosno obustaviti ribolovne aktivnosti biti oslobođeni plaćanja poreza, odnosno svi oni koji izlaze van neće biti obveznici plaćanja poreza. O tome smo razgovarali, mjesecima planirali, mislim da je to jedan mali skroman poklon svima onima koji su odlučili i čekaju završetak izrade Pravilnika, raspisivanje natječaja i prvi set ove mjere

 Ministar je naglasio i kako nismo više samo mi ti koji kreiramo ribarsku politiku Hrvatske već smo velikog zajedničkog tržišta, dio Europske unije. Počeli smo koristiti europske fondove no to je tek priprema za ono što nas čeka od 2015-te do 2020-te istaknuo je Jakovina.

Govorimo o 250 milijuna eura, samo njihovih novaca, novaca iz europske kase, + 25 posto ili nešto više iz naše domaće, tu govorimo o 315 - 320 milijuna eura koji će vam biti na raspolaganju. Samo dobri projekti, dobra priprema, edukacija i povezanost unutar sektora bit će garancija da ćemo povući taj novac.

Vaše znanje, vaša energija, vaša ljubav prema poslu koji radite te struka , jamstvo su da ćemo pokupiti najveći dio tih sredstava i da ćemo kroz dobre projekte podići konkurentnost i biti bolji nego što smo bili poručio je ministar Jakovina ribarima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.