Hrvatski radio

Radio Zadar

Pakoštane - bogat kraj maslina mora i tradicije a najveći biser su ljudi

09.12.2025.

11:10

Autor: Radio Zadar

Radio Zadar u Pakoštanima

Radio Zadar u Pakoštanima

Foto: Radio Zadar / hrt

U potrazi za nekom sunčanom obalom u zadarskoj Županiji naše Silvi i Marinu put je odveo u Pakoštane, malo mjesto u središtu jadranske obale koje obiluje prirodnim resursima, tradicijom i prije svega, dobrim ljudima.




Pakoštanski Advent je priznaju, najljepši koje su vidjele ove godine.

Šušur, kolaž svih boja i koloplet tradicije utkan u emociju kraja, privukao je pažnju vrijedne ekipe Radio Zadra i domaćina.

Nakon što je "Kud Pakoštane" otpjevalo tradicionalnu pjesmu o svom mjestu, delegiralo je svoju članicu Dijanu u naš eter:


- Najljepše u Pakoštanima mislim da su ljudi koji čine zajednicu, oni su naš najveći potencijal. Vrijedno radimo kako bi očuvali tradiciju, i sada na Advent pokazujemo ono što smo radili kroz cijelu godinu.


 Energična i glasna igra poznatija pod nazivom ,šija šete koja podrijetlo vuče iz Italije, čula se  pak sa druge strane. 


- Tu je najvažnija brzina misli. U sekundi se donosi odluka, u sekundi se pokušava nadmudriti protivnika - kaže jedan od igrača dodajući da je igra dobra vježba za mozak te najavljuje kako se večeras igra turnir. Nagrada su dva tukca i tri pivca a onda će se pojesti tingul, tradicijsko jelo od piletine.


Svoju tjednu kavu odradio je i Župan Bilaver. Pakoštancima je obećao kako će Županija pokriti putne troškove tradicijskih društava i financirati mjesne domove za druženje i očuvanje baštine.

Županija će dodijeliti i zemljišta za dječji vrtić u Vrani a u planu je i projekt za proširenje osnovne škole, obećao je župan.


Danijelu Vulin, predsjednicu TZ Pakoštane zanimalo je kako Županija može pomoći da se brendira maslinovo ulje tog kraja a župan je odgovorio kako će povećanjem turističke pristojbe višak biti usmjeren uz ostalo i na brendiranje  jer zadarski kraj još uvijek nije u cijelosti razvio svoj potencijal.

Uz to, cijelogodišnji turizam trebao bi otvoriti vrata restorana tijekom cijele godine a valorizacijom kulturne ponude konkretno arheoloških nalazišta na otocima, pojačati će se sveukupna turistička ponuda.

Od konkretnih projekata općinu Pakoštane čeka početak radova na županijskoj cesti Radašinovci – Vrana kao i izgradnja Marine.

Mirisi domaće kuhinje, fritula i kolača naše su reporterke odvele do Roberta Vulina, slažu se svi, glavnog kuhara u Pakoštanima koji je ispričao kako se dostojanstveno ispraćaju pokojnici uz karmine


-Kada netko umre spremamo prvo marendu pa ručak a navečer je molitva za obitelj i pokojnika ali i naše branitelje. U pravilu se jede lešo janjetina ili teletina, okupi se pedesetak ljudi i takav je naš običaj - kaže Vulin koji radio i vani pa zato i tvrdi da je naša hrana najbolja a za feštu Pakoštanci inače spremaju biže sa janjetinom.


Sebastijan Adžić lokalni maslinar sa globalnim priznanjima priča kako postoji maslinik u Modravama koji je na istočnoj obali Jadrana i kao takav jedan je od najvećih star čak više od 500 godina.


- Ima nas u mjestu petoro i kako šaljemo ulja na natjecanje, u riznici imamo zlato iz New Yorka i platinu iz Londona. Tajna ulja je želja da budemo izvrsni. To je zdrava maslina, optimalno vrijeme berbe, zdravi sortiment. Od sorti prevladavaju oblica, lastovka, levantinka prevladavaju  a plavicu još ispitujemo, ističe Adžić dodajući kako je miješanje autohtonih i ne autohtonih sorti u spoju mediteranske i kontinentalne klime možda ključno za izvrsnost ulja.


Očito se Pakoštane pripremaju za jednu veliku maslinarsku priču jer se sve prirodno pokreće u tom smjeru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.