Hrvatski radio

Radio Zadar

Paška tragedija pokrenula lavinu: Socijalni radnici traže bolje uvjete rade

08.03.2019.

13:02

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

Zadarski socijalni radnici prosvjedovali su danas ispred Centra za socijalnu skrb, kao i njihovi kolege diljem Hrvatske. Pružili su podršku ravnateljici Vesni Burčul čiju je smjenu predložila ministrica Nada Murganić, ali željeli su poručiti i kako je vrijeme za temeljite promjene u sustavu.

Potporu socijalnim radnicima u Zadru došli su pružiti predstavnici bolnica, škola i nevladinih udruga, a vrata Centra oblijepljena su pismima potpore iz Zaboka, Zagreba, Belog Manastira, Bjelovara, Velike Gorice, Ogulina i drugih mjesta. Svi se oni suočavaju s istim problemima; pretjerana birokratizacija posla, a nepostojanje uvjeta za normalan rad. Socijalna radnica Zdenka Borić:

Nakon godina ukazivanja na probleme i ignoriranja od strane resornog ministarstva i Vlade, smatramo da je došao trenutak kada bi se svi zaposlenici trebali – bez obzira da li su članovi sindikata, udruga, komora ili su samo zaposlenici – ujediniti u traženju poboljšanja uvjeta rada u sustavu. Ovo okupljanje neka bude prvi korak ka tom cilju.

A cilj je daleko. Socijalni radnik zadužen je istovremeno za 10 do 50 obitelji. To je prosjek Europske unije. U Hrvatskoj na jednog radnika dolazi više od 200 obitelji. Zadarski Centar za socijalnu skrb ima 43 stručna suradnika, a pokriva područje s više od 120 tisuća stanovnika. Djelatnica Blanka Brajnović, koja jedina pokriva ispostavu Pag, do prije mjesec dana obilazila je korisnike privatnim automobilom jer službeni - nije imala:

Pa 285 korisnika ja imam. Znači, otprilike 520 postupaka ja imam koji su urudžbirani.

Kako je biti jedini socijalni radnik na golemom prostoru zna i Ana Perica. Sama pokriva najveću hrvatsku općinu – Gračac, a ured podružnice je u očajnom stanju:

Zgrada u kojoj radimo se urušava! Puni su zidovi gljivice.

Socijalni radnici kažu kako je stanje u Gračacu preslika stanja u sustavu. Zato su jučer oštro osudili medijske istupe ministrice Nade Murganić koja je, bez nalaza o moguće učinjenim propustima u slučaju tragedije na Pagu, predložila smjenu njihove ravnateljice, Vesne Burčul. Ona pak još nije smijenjena. Peteročlano Upravno vijeće zadarskog Centra u utorak, nakon rasprave o nalazima inspekcijskih nadzora, nije donijelo odluku o smjeni ravnateljice kojoj mandat istječe za tjedan dana.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.