Hrvatski radio

Radio Zadar

Paški sir ima najveći potencijal

11.02.2020.

14:28

Autor: Filip Buzov

HRT Zadar

HRT Zadar

Foto: - / -

Zadarski župan Božidar Longin primio je danas paške sirare okupljene u Udruzi proizvođača s otoka Paga, a u povodu dobivanja zaštićene oznake izvornosti za Paški sir. Kako se moglo čuti, godišnje se proizvede oko 300 tona paškog sira od mlijeka oko 4o tisuća paških ovaca.

Nakon paške janjetine i soli to je treći proizvod s otoka Paga koji je postao nositelj te vrijedne oznake značajne kako za proizvođače, tako i potrošače.

Udruga okuplja devet registriranih proizvođača  sira među kojima su tri  najveće sirane na Pagu- Paška sirana, Sirana Gligora i MIH. 

Čestitam vam na uspjehu, ali prije svega na očuvanju kvalitete kroz sve ovo vrijeme, želja je naša da ta kvaliteta ostane trajna, jer koliko god svi trčali za brojkama, jedino nas kvaliteta može držati visoko - istaknuo je župan Božidar Longin.  

 

Paški sir je 24. zaštićeni  hrvatski prehrambeni proizvod na razini EU, a oznakom izvornosti kupci će dobiti dodatnu sigurnost da je sir proizveden na otoku Pagu i od mlijeka paške ovce čime se zaštićuje ime ili naziv Paški sir od krivotvorenja i zlouporabe. Paški sir je uz janjetinu i sol treći zaštićeni proizvod s Paga s oznakom izvornosti.

Za nas proizvođače to je zaista bio povijesni dan, za nas je paški sir nije samo prehrambeni proizvod, to je za nas dio naše tradicije, i našeg naslijeđa - istaknula je Martina Pernar Škunca iz Paške sirane.

Potencijal je velik - istaknuo je direktor sirane "MIH" Šime Baričević: Bili smo nedavno kao Udruga u Berlinu na sajmu, rekacije europskog tržišta na kvalitetu i posebnost su iznimno dobre . 

Limitirani su sada isključivo količinom, no i tome planiraju doskočiti bez da se utječe na kvalitetu.

 

 

Prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.