Hrvatski radio

Radio Zadar

Plenković: Paladina i Tramišak odlaze, mijenjaju ih Bačić i Erlić

11.01.2023.

19:20

Autor: HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković objavio je danas poslijepodne da ministri Ivan Paladina i Nataša Tramišak odlaze iz Vlade, a kao njihove nasljednike Saboru će predložiti Branka Bačića i Šimu Erlića.

Rastanak "korektan"

19:15

Na novinarsko pitanje kako se rastao s bivšim ministrima, s obzirom na to da su oboje sazvali konferencije za medije za večeras, odgovorio je - "korektno".


- To je njihova stvar, oni više nisu ministri i imaju se pravo obratiti javnosti. U demokraciji živimo, poručio je.


OLAF i Erlić: "Koliko je nama poznato, ništa se tu ne zbiva"

19:13

Upitan o neslužbenim informacijama da OLAF istražuje projekt na kojem je radio Erlić u Zadru Plenković je rekao da se raspitao.


- Koliko je nama poznato, ništa se tu ne zbiva, osim članaka u nekim medijima, rekao je Plenković.


Znači, nema istrage?


- Ne znam, ja nisam OLAF, pitajte OLAF.


A DORH?


- Pitajte DORH.


Što ako se pokaže da postoji istraga?


- Ne znam, to ćemo vidjeti.


Dodao je da je Erlić već državni tajnik te da je došao s istih pozicija kao Tramišak.


"Nema tu puno nekakvoga sentimenta"

19:10


Novinari su Plenkoviću ukazali i na to da je u 10 mjeseci iz Vlade otišlo sedam (uključujući Paladinu i Tramišak) od 18 ministara, dodajući da loše bira ili je težak šef, na što je premijer odgovorio: "Težak je posao. Zahtijeva harmonično funkcioniranje."


- Nema tu puno nekakvoga sentimenta. Ljudi su išli na izbore, većina, neki nisu bili na izborima. U jednim trenutku su neki iz nekih objektivnih razloga napustili Vladu, kao što znate, ti razlozi odnosili su se čak na troje ministara, rekao je Plenković.


O Tramišak: "Najvažnije je povjerenje"

19:06


Na novinarsku konstataciju o tome da je o Paladini na početku imao samo riječi hvale i pitanje je li mu žao, Plenković je odgovorio da nema žaljenja te da će Bačić preuzeti posao "i šire od onoga što je on radio i napraviti napredak u procesu obnove".


Odgovarajući na pitanje po kojim je kriterijima smijenio Tramišak rekao je da je u funkcioniranju Vlade najvažnije povjerenje te da je potrebno imati maksimalno povjerenje u svoje suradnike.


- Moja je bila procjena u ovom trenutku da je osvježenje na toj dužnosti nužno, rekao je Plenković.Bivša ministrica Nataša Tramišak i budući ministar Šime Erlić

Bivša ministrica Nataša Tramišak i budući ministar Šime Erlić

Foto: FB Nataša Tramišak / -

"Moj odabir je Branko Bačić"

19:03


Na novinarsko pitanje je li na Predsjedništvu HDZ-a dobio bjanko potporu za smjenu i Nataše Tramišak, odgovorio je da je dobio potporu "za sve".


- Mogao sam dobiti bjanko podršku za deset, rekao je Plenković.


Na pitanje jesu li svi na Predsjedništvu bili "za" odgovorio je potvrdno.


Na pitanje o Mirjani Čagalj, koja se danas prije Bačića neslužbeno spominjala kao Paladinina nasljednica, premijer je rekao da su razgovarali s više ljudi, ali da je njegov odabir Branko Bačić.


"Tramišak nije bila najsretnija što napušta Vladu"

18:57


Plenković je u izjavi za medije rekao kako su Paladina i on zaključili najprimjerenije da Paladina napusti Vladu te da je i on sam to na određeni način htio.


- Što se tiče ministrice Tramišak, ona nije bila najsretnija što napušta Vladu, ja to razumijem, ali s druge strane predsjednik Vlade ima pravo birati članove i članice Vlade, svoje suradnike i funkcionirati na način da svi članovi tima imaju puno povjerenje između onoga tko bira suradnike i onih koji su suradnici uz jasan okvir suradnje, rekao je Plenković, zaželjevši im uspjeh i zahvalivši na doprinosu.


Plenković: Paladina i Tramišak odlaze, mijenjaju ih Bačić i Erlić

18:52


Premijer Andrej Plenković objavio je danas poslijepodne da ministri Ivan Paladina i Nataša Tramišak odlaze iz Vlade, a kao njihove nasljednike Saboru će predložiti Branka Bačića i Šimu Erlića.


- Odlučio sam ih razriješiti, što se danas i dogodilo, s današnjim danom, rekao je Plenković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.