Hrvatski radio

Radio Zadar

Počasni doktorat za istraživanje tajni ljudskoga mozga

22.03.2023.

20:08

Autor: Vladimir Šetka/HRT Radio Zadar

Rektorica Vican i prof. Šestan

Rektorica Vican i prof. Šestan

Foto: V. Šetka / HRT Radio Zadar

Prof. Dr. Nenadu Šestanu, Zemuničaninu s američkom adresom, uručen je počasni doktorat Sveučilišta u Zadru. Dr. Šestan profesor je neuroznanosti, komparativne medicine, genetike i psihijatrije na prestižnom Sveučilištu Yale.


Nekadašnji učenik Prirodoslovno-grafičke škole u Zadru i bivši student Medicinskog fakulteta u Zagrebu, profesor Nenad Šestan počasni doktorat zadarskoga Sveučilišta trebao je dobiti prije tri godine, no sve je odgodila pandemija koronavisrusa.


- Utvrdili smo da ste prvorazredan znanstvenik, vrstan sveučilišni profesor, izniman u kristalno-jasnoj i nimalo laganoj istraživačkoj opredjeljenosti neuroznanstvenim "čarolijama" ljudskog mozga, istaknula je uz ostalo je rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican.


Iako, kako je sam rekao, nije želio postati liječnik, studirao je medicinu, kako bi mogao proučavati ljudski mozak. Bio je dio tima prof. Ivice Kostovića i još kao student u Zagrebu objavio znanstvene radove. 


Znanstvenu karijeru nastavio je na prestižnom Yaleu, gdje je uz ostalo kao vođa tima razvio BrainEx, visokotehnološki sustav koji može održati i zaštititi mozak sisavaca od oštećenja nekoliko sati nakon smrti.


Ta naša tehnologija, koju smo razvili, to je uspjela napraviti kod svinja, a hoće li se to ikada napraviti kod čovjeka to je stvarno pitanje etike. Mi to ne pokušavamo, jer nam nije zadatak da to radimo, nego nam je zadatak da omogućimo povećanje organa za transplantaciju. To nije bio cilj našega istraživanja, to je zapravo bilo slučajno otkriće tehnologije i sad se dio laboratorija usmjerio k tome. Inače, moram se pohvaliti da su tu tehnologiju razvila dvojica Hrvata iz Osijeka – Zvonimir Vrselja i David Andrijević.

Prof. dr. Nenad Šestan

Prof. Šestan više puta je u svom obraćanju istaknuo kako je za bilo koji znanstveni projekt važan tim ljudi s kojima se radi. Zato se za sva postignuća zahvalio svojim suradnicima u laboratoriju, gdje su od njih 40 čak 27 profesori. 


Posebno emotivna bila je zahvala svojim srednjoškolskim profesorima u Zadru, te znanstvenicima sa zagrebačkog Medicinaskog fakulteta. No kad se zahvaljivao svojim roditeljima Anđelki i Ivici, emocije su bile jače, pa je prof. Šestan pustio i suzu. 


Majka Anđelka rekla nam je da je još kao šestogodišnjak u stan donosio guštere koje je secirao i proučavao. A kako je volio knjigu majka mu je već tada kupila Medicinsku enciklopediju. Otac Ivica dodaje kako je njemu, ali i ostaloj djeci, uvijek savjetovao da se samo radom može do uspjeha i da nikada ne trči za novcem. Ponosan je Ivica i na najstarijeg unuka, koji je krenuo očevim stopama i dječji je psihijatar u SAD-u. 


A potvrda vrijednosti njegova rada je i 15 milijuna dolara, koje mu je, u najjačoj konkurenciji, dodijelio bivši američki predsjednik Barack Obama za znanstvena istraživanja mozga na Yaleu.


Galerija
Rektorica Vican, prof. Šestan i kći Maja, Foto: V. Šetka/HRT Radio Zadar
N. Šestan s roditeljima i rodbinom, Foto: V. Šetka/HRT Radio ZadarSvečanost dodjele počasnog doktorata, Foto: V. Šetka/HRT Radio Zadar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.