Hrvatski radio

Radio Zadar

Počeo je Tjedan mozga - Sveučilište u Zadru pripremilo bogat edukativni program

13.03.2023.

11:52

Autor: A.Perica/UNIZD

Tjedan mozga

Tjedan mozga

Foto: UNIZD / /

Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru i ove godine sudjeluje u međunarodnoj kampanji poznatoj u svijetu kao - Tjedan mozga. Na programu su zanimljive aktivnosti za različite dobne skupine - od djece predškolske dobi, preko učenika i studenata do šire populacije, a sve s ciljem podizanja svijesti o važnosti neuroznanstvenih istraživanja i brige o zdravlju mozga. 


                                         Koordinator događanja Kristijan Žibrat iz programa izdvaja simpozij namijenjen široj populaciji koji će se održati u Multimedijalnoj dvorani zadarske Gradske knjižnice, u srijedu 15. ožujka, s početkom u 17 sati: 


Kristijan Žibrat, koordinator 21. Tjedna mozga

Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru i ove godine sudjeluje u međunarodnoj kampanji poznatoj u svijetu kao Brain Awareness Week, odnosno Tjedan mozga. Zajedno sa studentima psihologije i suradnicima Odjela organiziraju predavanja, radionice i simpozij. Ovogodišnja kampanja održava se od 13. do 19. ožujka. Tradicionalno, planiraju veći broj aktivnosti za različite dobne skupine, uključujući djecu predškolske dobi, osnovnoškolce, srednjoškolce, studente te širu populaciju. Cilj ove kampanje je širenje svijesti o važnosti neuroznanstvenih istraživanja o funkcijama ljudskog mozga u oblikovanju ponašanja kao i o važnosti brige o zdravlju mozga. Krovna tema ovogodišnjeg Tjedna mozga je Svakodnevica u očima neuroznanosti.


Evo što organizatori još izdvajaju u najavi programa 21. Tjedna mozga:


                                        Naša izv. prof. dr. sc. Vera Ćubela Adorić će u prostoru Sveučilišta održati javno predavanje na temu privrženosti pod nazivom Dovoljno blizu i dovoljno daleko: neurobiološka podloga individualnih razlika u anksioznosti i izbjegavanju u bliskim odnosima. Posebno bih želio istaknuti i naš otvoreni simpozij za širu javnost, koji će se održavati u Multimedijalnoj dvorani glavne Gradske knjižnice Zadar. Događaj se zove Neuroznanstveni simpozij studenata psihologije. Sva izlaganja će se odvijati pod mentorstvom prof. dr. sc. Pavla Valerjeva.


                                       Ove godine imamo i novost jer kao Odjel za psihologiju organiziramo i solistički koncert na klaviru koji će izvesti Roland Grlica, mag. mus. s Muzičke akademije u Zagrebu, a izvodit će djela Bacha, Chopina te Debussya. Koncert će se održati u Svečanoj dvorani na Sveučilištu tijekom Tjedna mozga, a ulaz će biti besplatan i otvoren za širu javnost.


                                       Đurđica Jurjević, školski psiholog s višegodišnjim iskustvom rada, održat će predavanje pod nazivom Mozak, što ću s njim!? na temu neurorazvoja u predškolskoj i ranoj školskoj dobi za javnost te radionicu Gimnastika za mozak za učenike više osnovnih škola na području zadarske županije.


                                       Također, imat ćemo mnogobrojne zanimljive psihoedukativne radionice poput: Kako mozak diše?, Utjecaj pandemije Covid-a-19 na mentalno funkcioniranje u starijoj dobi: kvalitetno starenje usprkos pandemiji, Kako mozak pamti psihotraumu?, Stres tijekom javnog nastupa i dr.


Program 21. Tjedna mozga dostupan je na mrežnim stranicama Sveučilišta u Zadru: https://www.unizd.hr/Portals/0/plakat%202023_.pdfPrograme Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.