Hrvatski radio

Radio Zadar

Policija: Navijači su ubacili baklju u puno policijsko vozilo

22.05.2022.

15:08

Autor: Autor: A.M./HRT

Konferencija za novinare

Konferencija za novinare

Foto: HTV / HRT

"Ništa nije ukazivalo da će doći do ovako nečega. Sve do ovog incidenta sve je bilo u najboljem redu. Situacija je bila takva da je dobro da policajci nisu zapaljeni u službenom vozilu. Za sada ništa ne ukazuje da su policijski službenici prekoračili ovlasti", rekao je na konferenciji za medije povodom sinoćnjih nereda na odmorištu Desinec na autocesti Zagreb - Split načelnik PU zagrebačke Marko Rašić.

Govorili su još zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost Damir Barić, načelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave zagrebačke Davor Posilović i zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Velikoj Gorici Dražen Diklić.


Uz njih su bili i zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije Mario Bencek, voditelj Odjela za obradu organiziranog kriminaliteta Midhad Arifović i voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Marija Goatti.


- Htio bih naglastii nekoliko važnih činjenica koje se direktno odnose na događaje na postaji Desinec. U većoj mjeri je naarušen javni red i mir i policija je postupala u skladu s time. Kao što je svima poznato sinoć je odigrana utakmica Dinamo - Hajduk. To je za nas događaj visokog rizika i ozbiljno mu pristupamo. Imamo iskusne djeatnike s bogatim iskustvom u osiguranju takvih utakmica. Osiguranjem je rukovodio sam načelnik Policijske uprave, tako da je to najveća moguća razina. Plan provedbe mjera ocjenjujemo vrlo dobrima, angažiran je dovoljan broj policijskih službenika. Dokaz je da je cijela sezona s nizom visokorizičnih utakmica odrađena bez incidenata, kaže Damir Barić.


- Iz medija uočavamo da se kao potencijalni problem događaja u Desincu navodi nemogućnost ulaska navijača s transparentima na stadion. Prije četiri dana je organizator utakmice javio navijačima proceduru ulaska s transparentima. Potrebno je bilo prije utakmice donijeti transparent na pregled, no navijači Hajduka su se na to oglušili i htjeli direktno ući na stadion. Policija je tu samo u ulozi osiguranja i provedbe odluka organizatora, tako da to nema veze s policijom. Nakon neodobravanja ulaska s transparentima svi navijači Hajduka ostali su izvan stadiona i u jednom trenutku izrazili želju da krenu za Split. Organizirali smo kolonu. Cijela trasa do Splita bila je osigurana, dodao je.


- Ništa nije davalo naslutiti da će se ovako nešto dogoditi, no u jednom trenutku navijači su blokirali sve tri prometne trake i krenuli u napad na policijske službenike. Kolege su bile brojčano višestruko nadjačane, bilo je 16 policajaca, a počinitelja i nekoliko stotina. Napad je bio agresivan, uz uporabu raznih predmeta, poput palica, boca, kamenja, lanaca, vatrogasnih aparata, svega što su našli na prostoru benzinske postaje. Kad se nisu smirili na naredbe policajci su ispucali nekoliko hitaca, da dozovu pomoć i kao opozorenje da prestanu s napadom. Navijači su potom u jednom trenutku stali i druge snage su uspjele doći i raditi na uspostavi javnog reda. Velik broj navijača uključen je u napade, no i veći broj policijskih službenika postupao je na različite načine. Intenzivno radimo na utvrđivanju svih činjenica, velik je broj aktivnosti i potrebno je vrijeme za procesiranje svih događaja i informacija. Volio bih još naglasiti, ima različitih napisa u medijima, poput onih da je "sinoć postupala Mamićeva policija". To smatramo krajnje uvredljivim, posebno kad imamo 20-ak ozlijeđenih službenika. Policija je sinoć radila svoj posao u cilju zaštite javnog reda i mira, ali i zaštite života svih. Napad je izvršen i raketama, a znate što znači otvoreni plamen na benzinskoj postaji, zamislite da je došlo do zapaljenja i eksplozije na benzinskoj postaji. Stavite to u prvi plan, to je najvažnije, kakva je to bila opasnost za sve u okolici, zaključio je zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost Barić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.