Hrvatski radio

Radio Zadar

Pomorci proslavili 40 godina mature

03.10.2022.

16:29

Autor: V.Š./Radio Zadar

Pomorci proslavili 40 godina mature

Pomorci proslavili 40 godina mature

Foto: V. Šetka / HRT Radio Zadar

Danas uspješni pomorci i kapetani sinoć su u Zadru proslavili 40 godina mature. Nekadašnji učenici zadarske Pomorske škole na druženje su pozvali i svoje bivše profesore. 

Kapetani Miro Štrelov, rođeni Zlarinjanin i Željko Zanki iz Privlake, mjesta poznatih sabunjara, znaju se još s kraja 70-ih prošloga stoljeća kada su zajedno sjeli u klupe Pomorske škole Zadar – smjer nautika. 


Miro nam kaže kako u Šibeniku nije postojao nautički smjer, pa je odabir pao na Zadar. Željko na to dodaje u protivnome ne bi upoznao svog dugogodišnjeg prijatelja Mira. 


Životni put odveo ih je nakon srednje škole zajedno i na Pomorski fakultet – no kadeturu nisu odrađivali zajedno niti su ikada plovili na istom brodu.


I dok je Željko čitav radni vijek proveo u Tankerskoj plovidbi, gdje i sada radi, njegov kolega i prijatelj Miro zadnjih godina uglavnom je na "kontejnerašima". Sa zadnjega broda iskrcao se prije petnaestak dana.


Prije nešto manje od četrdeset godina obojica su počela ploviti. Kažu kako se dosta toga promijenilo u pomorstvu - i dok su oni znali danima, a nekad i tjednima ostajati u "portu" današnji pomorci uglavnom ukrcaj i iskrcaj tereta obave u roku od 24 sata. 


U ovoj priči nisu zaboravili ni svoje profesore. Druženju su se odazvali Maja Barbarić umirovljena profesorica meteorologije i oceanografije, Maksimilijana Barančić koja im je predavala engleski jezik te Ratko Radulić iz stručnih predmeta. Nekadašnji učenici sa svojim profesorima

Nekadašnji učenici sa svojim profesorima

Foto: V. Šetka / HRT Radio Zadar

Što smo sve sinoć zabilježili možete poslušati u audio prilogu:


Pomorci - 40 godina mature

Pomorci - 40 godina mature

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.