Hrvatski radio

Radio Zadar

Radovi na proširenju i produbljenju Privlačkog gaza početkom 2022.

08.12.2021.

12:51

Autor: Vladimir Šetka

Privlački gaz

Privlački gaz

Foto: Dino Stanin / Pixsell, ilustracija

Gotovo sedam mjeseci od potpisivanja Ugovora o proširenju i produbljenju Privlačkoga gaza, radovi na tom plovnom putu trebali bi uskoro i početi te trajati oko dvije godine. Odabran je i izvođač radova, koji je ponudio cijenu od oko 16 i pol milijuna kuna. 

Sporazum o realizaciji radova proširenja i produbljenja Privlačkog gaza potpisan je u Zadru prije tri godine, a Plovput je postupak javne nabave raspisao godinu kasnije no zbog pandemije koronavirusa ubrzo ga i poništio. No, prije sedam mjeseci potpisan je i konkretan ugovor, pa je Plovput mogao u ponovnu javnu nabavu. Sada je poznat i izvođač, kaže direktor splitske tvrtke Mate Perišić.
Pomgrad je dobio natječaj za 16.480.000 kuna. Bile su dvije ponude. Suglasili su se gospoda iz Ministarstva financija sa svojim obvezama. Mi smo pripravni. U siječnju ili veljači će početi s radovima. Skratit će se put od Privlake do otvorenog mora za nekih 18 milja.

Mate Perišić, direktor Plovputa

U kanalu od tri metra dubine i dvanaest metara širine radovi bi trebali trajati tri godine, ali će preko ljeta biti obustavljeni.Jedino čega se bojimo da bude kasnije nanesen mulj od samog strujanja mora, pa bi onda trebale raditi grtalice.

Mate Perišić, direktor Plovputa

U vlasništvu Plovputa su i hrvatski svjetionici, na kojima je unatoč automatizaciji još uvijek oko trideset svjetioničara. Mnogi su uređeni i služe u turističke svrhe. Protekla sezona je bila izvrsna, kaže Perišić, kako na Puntamici tako i na Viru, gdje je istekao ugovor o najmu.

Očekivali smo da će biti zakon o Plovputu dovršen ove godine, što bi značilo da bi svjetionik mogli dati pod koncesiju. Sad je to samo na ugovor o zakupu. Našli smo se u jednom vremenskom tjesnacu, ali ćemo taj ugovor vjerojatno produžiti.

Mate Perišić, direktor Plovputa

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.