Hrvatski radio

Radio Zadar

Ruše se bespravni objekti

25.11.2014.

10:06

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Građevinska inspekcija Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja nastavlja akciju uklanjanja bespravno sagrađenih objekata na području Zadarske i Ličko-senjske županije. Ruši se i bespravna terasa kod caffe bara Porthos kou je nakon što je dobio nalog za rušenje vlasnik sam počeo rušiti.

Vlasniku Porthosa, jednog od popularnijih kafe barova, ne samo u Arbanasima, nego i u cijelom Zadru jer se nalazi na vrlo atraktivnoj poziciji pod šetalištem na Karmi, odbijen je zahtjev za legalizaciju jer se nalazi na pomorskom dobru. Davorin Oršanić, pomoćnik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja: Trenutačno izvršavamo ona inspekcijska rješenja u kojima stranka nije ishodila naknadno rješenje o izvedenom stanju, odnosno građevinsku dozvolu. Konkretno u ovom slučaju izvršavaju se dva inspekcijska rješenja za građevine koje su izgrađene na pomorskom dobru gdje je odbijen zahtjev za ozakonjenjem.

Pokušaj legalizacije trajao je četiri godine. Nitko od obitelji vlasnika nije htio komentirati rušenje. Slučajni prolaznici pak nisu previše razmišljali: A možda nismo svi isti, što ja znam, možda nismo isti. Nekome će se to napravit, srušiti, a nekome će ostati, a udaljenost od mora nije neka razlika, negdi su čak i nad morem.Pa znam kako stvari kod nas funkcioniraju. Vjerojatno se radi selektivno, znači kad netko nekome stane na žulj onda se takve stvari rade.

Inače, četrdesettrogodišnji vlasnik ugostiteljskog objekta, koji je također iz Arbanasi, još jučer je hospitaliziran zbog infarkta. Ministarstvo je najavilo nastavak akcije rušenja idućih dana u Privlaci, Viru, Dugom otoku te na Plitvicama.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.