Hrvatski radio

Radio Zadar

Sara sa Silbe piše, crta i osvaja nagrade

01.05.2022.

16:42

Autor: Ana Marušić/More/HRT

Sara Šimunac Vukušić

Sara Šimunac Vukušić

Foto: HRT / HRT

Jedanaestogodišnja Sara osvojila je prvo mjesto na međunarodnom mjesečnom natjecanju u pisanju. Provodi ga kreativna agencija sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, specijalizirana za pisani sadržaj za internetske stranice. Sara živi na Silbi pa ju je ekipa HRT odlučila bolje upoznati. 

Marija Lovren, Sarina razrednica, za svoju učenicu ima samo riječi hvale:


- Sara spada u darovitu skupinu djece i svestrana je, izvrsna na raznim poljima i koji god zadatak dobije, izvršit će ga vrlo temeljito i odgovorno. Uspjela je spojiti svoju primarnu ljubav crtanje s kreativnim pisanjem i tako je nastala njena "Priča o vratima", za koju je napravila i vlastite ilustracije.


I pobijedila je, uz preporuku ocjenjivačkog suda da svakako nastavi pisati. Nije joj prvi put da se natječe, njezin je rad zapažen i u sklopu manifestacije "Noć knjige". Za nagradni natječaj pod nazivom "I nedovršeni svijet uznemirujem svojom slobodom" za učenike osnovnih i srednjih škola, Sara je izradila ilustraciju za zbirku Vesne Parun "Koralj vraćen moru".


- Pišem i slikam da bih mogla izraziti svoje osjećaje i da bih neke druge ljude potaknula da isto to rade – kaže Sara.


Za srednju školu, znala je, kaže, još od prvog razreda kamo će ići - ide u Primjenjenu umjetnost i to se neće promjeniti, nada se. Razmišljala je i o daljnjoj budućnosti - želi imati mali dućan gdje će prodavati svoje radove, možda čak i robu, otkriva nam.


Školovanje na otocima je posebno. Razredi su manji pa se profesori mogu baviti učenicima pojedinačno.


Sara je počela crtati s dvije i pol godine, kaže njezina majka Ivana Vukušić.


- Voli sve probati, sve znati, voli nove stvari. Meni je važno, kao i svakom roditelju, da ona bude sretna i ispunjena, da voli ono što radi i da uživa u tome, ističe majka Ivana.


Saru zanima i glazba, no najradije je ipak vani, po mogućnosti uz more.


More joj, kaže, daje inspiraciju. Voli njegove boje, voli ga crtati, i naravno, voli se kupati u moru.


Nije teško pretpostaviti da ćemo za ovu talentiranu mladu damu još čuti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.