Hrvatski radio

Radio Zadar

Silba tijekom zime bez policajca

10.12.2014.

08:29

Autor: Suzana Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je 30. studenog na Silbi svoju smjenu odradio policajac u tamošnjoj postaji, od tada žitelji Silbe izgleda nemaju više službenu osobu koja bi bila dužna osiguravati javni red i mir, kažu nam naši slušatelji s tog udaljenog otoka.

Ogorčeni mještani uputili su zato prosvjedno pismo Ministarstvu unutarnjih poslova u kojem kažu kako bi ukidanje postaje narušilo kako njihovu tako i sigurnost tisuća turista koji na Silbi borave ljeti.

Pa to je užas. Od Austro-ugarske do nedavno vječito je bila policija: žandari, pa milicija, pa ovi oni, a mi danas na kraju nemamo policajca, pa je li znate što to znači ?! Silba će vam biti Eldorado, počevši od pijančevanja, pa su se krala drva drugima pa ovo pa ono, policajci su imali debelo posla što raditi, a da ne zaboravimo : na Silbu je droga došla negdi 1960, o tome da vam ne pričam...- požalila nam se Marija Lukin. 

Glasnogovornik zadarske Policijske uprave Elis Žodan pojašnjava kako je policija temeljem analize stanja sigurnosti na otoku Silbi odlučila da od 1. prosinca do 1. lipnja na tom otoku ne ureduje stalni policijski službenik postaje Pomorske policije. Međutim tijekom turističke sezone, pa sve do 30. studenoga, na Silbi će policajac biti svakodnevno.

Do odluke o ukidanju stalnog policijskog ureda na Silbi došli smo analizom stanja sigurnosti u „zimskom razdoblju“. Naime, tijekom ove godine na otoku je zabilježno osam narušavanja javnoga reda i mira, te četiri kaznena djela, uglavnom krađe. A u istom lanjskom razdoblju zabilježeno je pet kaznenih djela, navodi Žodan. Ističe kako stalne policijske ophodnje postoje samo na Dugom otoku, te Ugljanu i Pašmanu. Ni ostali manji otoci zadarskoga arhipelaga također nemaju stalnu nazočnost policijskoga službenika, nego ih pokrivaju pomorski policajci službenim plovilima koji su stalno na terenu, navodi na kraju Žodan.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.